5 tipp, hogy elkötelezettebbé tedd munkatársad

Multinacionális cég igazgatójával beszélgetve került szóba a következő: képzett, jól teljesítő, jól kereső kolléga, néhány napja jelentette be, hogy inkább civil szervezethez megy el dolgozni. Ennyi volt! Az igazgató ezen elgondolkodva már azt tervezte, hogy vajon mivel tudja megtartani a jó munkatársait. A pénzen kívül.. Mi az, ami miatt még elkötelezettebbé tudja tenni a vállalatnál dolgozókat? Miért is érdekes ez a számunkra? Mert a humántőke, pontosabban a dolgozói elkötelezettség sarokköve a CSR gyakorlatának, sarokköve a ?Jónak?is. A legértékesebb eszközünk. Mégis mint ha a CSR belső sikertényezőiben háttérbe szorult volna.

 Egyes cégek úttörő szerepet betöltve már felmérték, hogy fokozottabban kell megbecsülni a humán tőkét. Meg kell keresni azokat az eszközöket, melyekkel motiválhatóak a munkatársaink. E területen is egy új korszak van alakuló félben. Ma már a fókuszban nem csak az alkalmazottak teljesítménye áll.

Hogyan tudom elkötelezettebbé tenni munkatársainkat? Ami a vállalati felelősség és fenntarthatóság tekintetében sem mindegy!

Nézzük cikkünk első részében az első 3 tippet

1. Ismerd meg a munkavállalói motivációkat!
Sokkal inkább fontosabb az emberek számára az inspiráció, mint hogy a vezető megnyerő stílusú legyen vele. Az inspiráció még több teljesítményre sarkallja az embereket. Arra ösztönzi, hogy elérje a célját. Itt nem a minél több pénz az elsődleges a cél, hanem hogy teljesítsen és másokat is szolgáljon.

A Globális Célindex szerint az emberek 37%-a, ha állást keres előnyben részesíti azt az állást, mely céljait szolgálja.  Még akkor is, ha ideig-óráig kevesebbet keres! Természetesen egy bizonyos határon belül.
A célorientált típusú emberek 73%-a nagyobb valószínűséggel elégedettebbé válnak munkájukban, hisz érzelmileg is érdekeltek.

2. Aktiváld az egyént!
Erre egyébként kíválóan alkalmas a CSR.
Sok cég abba a hibába esik, hogy szervezeti szinten, irányítási szinten aktiválja a célt: jelentések, prospektusok, igazgatói beszédek sora …Nem pedig az egyén, vagy a csapat szintjén.

Vállalati felelősség tekintetében sem elegendő az, hogy a vezető meghatározza a célt és elvárja, hogy jó cselekedeteik és üzeneteik megvalósuljanak. Ehhez be kell vonni a munkatársakat. Kommunikálni szükséges erről a vezetőnek. Oda-vissza.

3. A személyes célok ösztönzése
Az alkalmazottat támogatni kell abban, hogy ő ebben ? CSR célok- megtalálja a saját célját, amit szívesen megcsinál. Találja ki saját küldetését!

A célorientált kultúra kialakítása azzal kezdődik, hogy a munkavállalókat meghallgatjuk (bevonjuk), hogy mi motiválja őket, amikor mindennap munkába áll. Mi ad nekik egyfajta célt? Így mi a cég/szervezet jövőképe? Érezzék, hogy a változásokat ők is elindíthatják! Mutassuk meg, hogy milyen hatása lehet a változásoknak!

A CSR HR, humántőke megközelítését fogja részletesebben taglalni dr. Gonda György, az EMVFE oktatási részének a vezetője, az IBS Menedzsment tanszékének a vezetője az EMVFE CSR Akadémia következő (2017. 05.26-án és 2017.06.02-án) “Zöldfülűeknek” szóló CSR alapkurzusa.
Toptémák ilyen tekintetben:
Senki sem születik CSR pályára?
CSR kompetenciák és képességek
Az a bizonyos beslő CSR hang (vezetők és dolgozók).

A cikk folytatása jön!

 
     Miért érdemes többet tudnod a CSR-ről?
Név:
E-mail cím:*