Felére csökkentették a nyomtatók számát a Telenor-Házban

58

A Telenor Magyarország legújabb környezetvédelmi kezdeményezésének eredményeként a törökbálinti Telenor Házban 53%-kal csökkent a nyomtatók száma. A vállalat az energiafelhasználást csökkentő intézkedései között ezzel a lépéssel tudatosabb nyomtatóhasználatra és csökkenő papírfelhasználásra ösztönzi munkatársait.

Felére csökkentették a nyomtatók számát a Telenornál
Felére csökkentették a nyomtatók számát a Telenornál

A Telenor a minél környezettudatosabb működés megvalósításáért irodáin belül és azokon kívül is megvalósít környezetvédelmi törekvéseket. A papírhasználatot a kétoldalas nyomtatással, valamint az irodai adminisztratív folyamatok digitalizálásával minimalizálja a vállalat, ennek része a nyomtatók számának ésszerű csökkentése.

A kollégák és az ügyfelek is részesei a folyamatnak: a vállalat dolgozói egyre tudatosabb nyomtatási szokásokkal segítik elérni a kitűzött célokat. A megritkult nyomtatókra megváltozott nyomtatási szokásokkal, reálisabb és környezettudatosabb felhasználói magatartással reagálnak.

Ezzel párhuzamosan ügyfeleik a kétoldalas nyomtatott, illetve az e-számla használatával járulnak hozzá a tudatos, környezetkímélő működéshez. Ezen felül a fogyasztók környezetterhelését a Telenor a használt mobiltelefonok visszagyűjtésével is mérsékli: a vállalat 2010 óta több, mint 12 tonna használt készüléket gyűjtött be ügyfeleitől.

A Telenor Ház, a cég törökbálinti központja ?okos? épület, amelyben a hűtés, a fűtés intelligens vezérlésével, valamint napkollektorok és hőszivattyúk használatával csökkentik az energiafelhasználást.

A szelektív hulladékgyűjtéssel szintén javítható a vállalat működésének környezetterhelése: a hulladékokat nem csak a központban, de a cég üzleteiben is szelektíven gyűjtik. Az elektronikai hulladék, a papír, az üveg, a műanyag, a fém és az elemek, akkumulátorok újrahasznosítása vagy megfelelő kezelése egyaránt biztosított.

A munkatársak közlekedése során kibocsátott levegőszennyező gázok csökkentésére egy elektromos hajtású, és 67 darab hibrid hajtású gépjárművet szerzett be a Telenor. A törökbálinti központ parkolójában emellett négy darab elektromos töltőfej is rendelkezésre áll, ezekkel bárki feltöltheti elektromos gépjárművét. A fenti megoldások alkalmazásával a Telenor évente több tíz tonna szén-dioxid kibocsátását tudja kiváltani.

A Telenor vállalatcsoport célkitűzése, hogy hozzáadott értékarányos CO2 kibocsátását 2017-re 40%-kal mérsékelje a 2008-as szinthez képest. A Telenor Magyarország ezért 2010-ben egy környezetközpontú irányítási rendszert vezetett be, amely megkönnyíti az információáramlást, az adatgyűjtést és a kapcsolódó tevékenységek dokumentálását. A rendszer szabvány szerinti működtetése érdekében évente belső auditot végeznek a Telenornál.
2011 óta pedig független külső fél is évente ellenőrzi a vállalat működését.

e-book-kicsi