Kövess engem!

Keresés

Fizetsz a csr-ért?

Kicsit besűrűsödtek a munkák és a még májusban, a Márkaépítés 2014 konferencián elhangzott Fizetsz a csr-ért- avagy a jó márka, jó üzlet előadás néhány kulcsgondolatát osztanám meg. Remélem még nem túl későn! Hisz az idei CSR Hungary Konferencián ez a téma is terítéken lesz novemberben.
Többször beszéltünk a CR Szerda Klubesteken is arról, hogy a szó szerint vett jó márka jó üzletté is válhat Magyarországon is. S ebben az esetben nem csak az ún. nagy pénzzel létrehozott ismert márkákra, tőkeerős ?Góliátokra? gondolunk. Bár mind a tőkeerősnek számító „Góliátoknak”, mind pedig az apró „Dávidoknak” is újra kellett értelmezniük márka identitástudatukat a vállalati felelősség és a fenntarthatóság jegyében.

Nem meglepő jelenség az alábbi. Bár hitelesség szempontjából lehetne kezelni, akár a kommunikáció megfelelő időzítésével.
A hírportálok reggeli böngészése közben olvasom X cégnek éppen ilyen és ilyen botránya folyik. 10 perc sem telik el, amikor éppen ettől az x cégtől sajtóközleményt kapunk: ilyen és ilyen csr tevékenységet és aktivitást folytatnak… Felmerül a kérdés, hogy most melyik hírt vegyük komolyan? Mennyire szolgálja így a csr és a fenntarthatóság a márka erősítését?

Hozzáteszem a recesszió után egy megváltozott környezettel szükséges szembenéznünk nem csak a politikában, társadalomban, gazdaságban, hanem az üzleti élet mindennapjaiban is. A látszat és valóság kontrasztjának érzékelése az embereknél (fogyasztóknál) érték és bizalomvesztéshez vezetett. Ennek tipikus kifejeződése volt a sportban az Armstron ügy.Maga Armstron is egy sikeres márkát jelképezett. És a sikeres márka mögött mi rejlett? Hirtelen minden összeomlott…

Megváltozott igények léptek fel a csr/vállalati felelősség/fenntarthatóság és így a márkák felé is.
Ma már nem elegendő nagyon sok pénzzel egy álomvilágot jelző reklámkampány egy márka eladásához. A megváltozott igények, az hogy a fogyasztók a digitális korszakban szinte azonnal jutunk akár szöveges, akár képi információkhoz (nem csak a közösségi médiában)- jó néhányszor ellenőrizetlenül is – tudatosabbá tette a vásárlókat is. Abból az alapgondolatból indulnak ki, ha nem is vagyok nagy hatalmú politikus, akár így is, a kis pénzemmel szavazhatok a jóra.
S most már ez az ami megkülönböztet másoktól. Igy a klasszikus márkaértelmezés árnyaltabbá vált: nem csak társadalmi státusz, egyéni stílus lesz az elsődleges, hanem mit teszek a közért…, azaz a kedvenc márkám eleget tud-e tenni ennek az új fogyasztói igénynek? Még hozzá hitelesen.

Ma már nem elég jónak látszani, annak is kell lenni!
Cavett Robert bölcsen fogalmazta meg: Ne siesd el önmagad reklámozását, amíg igazán jóvá nem válsz. Különben csak előrehozod azt a pillanatot, amikor a közönség észreveszi, hogy nem érsz semmit.?

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Megosztás
Megosztás
Elküldöm e-mailben