Kövess engem!

Keresés

Mitől szexi egy város az üzlet számára?

Stuttgart elnyerte Németország legfenntarthatóbb városa címet. Most ennek a részleteibe nem bocsájtkozom. Ha Magyarországon nem is ilyen léptékű városok vannak, akkor is érdemes górcső alá venni: hogy milyen minőségi keretfeltételeket szükséges nyújtanom városként a cégek, a befektetők felé.
Ezeket az alapelveket alkalmazva, a kisebb magyar városok is sikeressé válhatnak.

Nemzetközi anyagokat, cikkeket tanulmányozva bukkantam rá arra a hírre, hogy Stuttgart elnyerte Németország legfenntarthatóbb városa címet.
2012-ben a City Hungary (a CSR Hungary márkánk társmárkája) a KSH adatai alapján a magyar városokra vonatkozólag készített egy hasonló Város Jólét Indexet. Akkor még a fenntartható város működésére hiányos adatok álltak rendelkezésre Magyarországon. Most ennek a részleteibe nem megyünk bele.

Majd prof. Wolfgang Schuster , korábbi stuttgarti főpolgármester Fenntartható városok- a jövő életterei című könyvét többször is elolvastam. Stuttgart példáján mutatja be, hogy milyen alapelveken, és alappilléreken nyugszik egy város fenntartható működése.
Csak egy kis csipetnyi gondolatébresztő a City Hungary Fórumon is teret kapó, az Üzlet a sikeres városért témakörből.

Városok nélkül nincs fenntartható fejlődés

A felelősség és fenntarthatóság (vállalati felelősség és fenntarthatóság/Corporate Responsibility) kultúrája a vállalkozásokban már szinte a mindennapi üzleti gyakorlat részévé válik. A vállalati kultúra részeként, a hosszútávon gondolkodó vállalatirányítás által támogatva eredményeket elérni azonban a fenntartható fejlődés globális, európai dimenzióiban, csak az adott helyi közösséggel, településsel, várossal együttműködve lehet.

A kihívások (pl. szemétgazdálkodás, szennyvízkezelés, agrárgazdálkodás, szegénység felszámolása, képzési és munkahelyek létesítése, energiaellátás …) megfelelő megoldásait a helyi önkormányzatok a magánszektorral közösen találják meg. A legkülönbözőbb érdekek, értékek és igények finomra hangolását kell elvégezni.

A szolgáltató város

Ehhez a finomra hangoláshoz egy városnak minőségi keretfeltételeket szükséges biztosítania a vállalkozások, befektetések számára.

Egy egyszerűnek tűnő kérdés: Mi vonzza az üzlet szereplőit egy városba, egy településre?
Ahhoz, hogy egy város gazdasági bázisát megerősítse és tovább szélesítse, alap, hogy a szolgáltatásokat is fenntarthatóan kell kiépíteni.

Sok cikk szólt már a 4. Ipari forradalomról (Ipar 4.0), a technológia (az innováció) kiemelt szerepéről, a fenntartható technológiáról, mint fejlődési/fejlesztési területről.

Milyen területeket lehet kiemelni?

  • Elektromobilitás-újfajtameghajtási technológiák
  • Modern közlekedésirányítás és logisztika
  • Légiközlekedés és űrrepülés
  • Innovatív közlekedésirányítási rendszerek és infrastruktúra ?tervezés
  • Építészet és fenntartható építés

E témakörök köré klaszterek tömörülnek. Magyarországon is ez történt.

Folytatás a City Hungary Fórumon!

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Megosztás
Megosztás
Elküldöm e-mailben