Kövess engem!

Keresés

Jönnek a robotok? – a 4. ipari forradalom korát kezdtük el élni

Bizonyára Te is több scifi filmet néztél végig a robotok forradalmáról. Hol emberi érzelmekkel is rendelkező, hol pusztító lényként ábrázolva őket. Ma már a negyedik ipari forradalom kezdetét érezzük, amely lényegesen különbözik a megelőzőktől. Az első ipari forradalom a víz és gőz erejére fókuszált, a második ipari forradalmat a villamosenergiára építették, a harmadik az elektronikára és az információs technológiára épült.

Ezzel ellentétben a negyedik ipari forradalom – amelyet más néven 4.0 iparnak is neveznek – összetettebb, és a gyártási technológiák automatizálásának és adatcseréjének tendenciája jellemzi. Az információs és kommunikációs technológiák (IKT) fontos mozgatórugói, és elengedhetetlenek a negyedik ipari forradalom teljes megvalósításához.

Számos fejlett országban az Ipar 4.0 és az IKT-k használata már nagyon fejlett. A vállalatok innovatív megoldásokat alkalmaznak, például a tárgyak internete, a számítási felhő, a miniatürizálás és a 3D nyomtatás révén.

Ezek a megoldások jobb rugalmasabb ipari folyamatokat és autonóm és intelligens gyártást tesznek lehetővé. Az ipari termelés fizikai összetevői intelligens, digitális hálózatokba, cyber rendszerekbe tömörítik. amelyek lehetővé teszik a gyártási folyamatok valós idejű kezelését nagy távolságokon és termékeken keresztül.

Az Ipar 4.0 előnyös a kevésbé fejlett országoknak is?

A negyedik ipari forradalom fontos lehetőségeket is kínál a kevésbé fejlett fejlődő országoknak. A jobb gyártási folyamatok fenntarthatóbb termelési és fogyasztási mintákat eredményezhetnek, ezáltal hozzájárulva a fenntartható fejlődés 2030-as menetrendjének megvalósításához és a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek megvalósításához.

Ez különösen a 9. célkitűzésre vonatkozik. Rugalmas infrastruktúra kialakítása, az inkluzív (befogadó) és fenntartható iparosítás előmozdítása és az innováció elősegítése az ENSZ-nek is célja.

Ráadásul a fejlődő országok profitálhatnak a fejlettebb országok tapasztalataiból üzleti és politikai szinten is:így egyből az Ipar 4.0-ba kerülenk. A gyártóberendezések utólagos felszerelése lehetőséget nyújt a fejlődő országok számára a fenntartható gyártás alacsony költséggel történő elérésére.

DE! Adódik a kérdés? Mi lesz az emberekkel?

Hogyan hat ez a Fenntartható Fejlődés/fejlesztés Kormányzásra (SDG)?Az idei CSR Hungary Summit egyik fő témája ez lesz .

  • Ha HR-es vagy,
  • ha CEO vagy
  • ha döntéshozó,
  • ha tulajdonos vagyha kommunikáció területén (PR, marketing) területén) dolgozol
    akkor Téged is érint az ipar 4. 0 hatása

Érdekel a CSR Hungary Summit 2017!

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Megosztás
Megosztás
Elküldöm e-mailben