Kövess engem!

Keresés

Ami nem látszik, azért nem kell felelősséget vállalni?

Népszerű Pinterest fotókon látható, hogy a kedvenc kisállat (kenguru, csacsi, csikó) egy vékonyka kis fa mögé bújik, hogy ne lássák. S ő meg is van győzödve arról, hogy bár a fa és ágai nem borítják be testét, sőt a napfénytől átvilágított kis fülei is kilógnak a fatörzs mögül…De ha behunyja a szemét hátha nem látja senki! Miért is érdekes ez nekünk cégnél dolgozóknak?

 Sokszor utaltunk már a Nobel díjas közgazdász Friedman híres gondolatára. Véleménye szerint a cég felelősséggel csak a tulajdonosoknak, részvényeseknek tartozik. A minél nagyobb profittermelés a cél. Drasztikusnak tűnhet a megközelítése, de létezik-e középút?
Vagy marad a jóval korábbi korszakban alkotó Machiavelli ?cél szentesíti az eszközt? út?

Éppenséggel a CSR/vállalati felelősség a sokkal árnyaltabb megközelítésben segít a cégek mindennapi működési rendszerében. Kontrollként is működve.

Látsz? Nem látsz?

A Janus arc természetesen még mindig előfordul: ha kirakatban a szervezet eleget teszünk a JÓ alapelveinek, ha nincs nyilvánosság, akkor mit tudnának ellenünk tenni. Nem szükséges felelősséget vállalnunk tevékenységeinkért.

Friedman szerint a Cég nem egyén, de egy fontos tényező, hogy a cég működése, irányítása éppen az embereknek köszönhető. Akiknek saját érzelmei, gondolatai, felelősségérzete, értékrendje, etikája van. Ezek az emberek, ezek a személyek alakítják a márka, a cég aktuális Arcát. S ezeknek az embereknek a viselkedése, reakciója alapján ítéljük meg magát a márkát, magát a céget. Ha ezek az emberek nyilvánosság nélkül is a JÓ (CSR) alapelveit követik, akkor a hitelesség, a bizalom a cégük iránt is nő.

Még a vastagabb fa mögül is előbb-utóbb mindig kikandikál a valóság…

TAKÁCS JÚLIA
A CSR Hungary alapító-ügyvezető igazgatója 2004-től. Tanár, újságíró, kommunikációs vezető, projektvezető posztok jellemzik korábbi pályáját. A CSR Hungary (2007) és a Holnap városáért Díj (2010) alapítója. A CSR Mátrix tanácsadó iroda és ügynökségben vállalati felelősség szakértői tapasztalatait főként pénzügy, energia, szolgáltatás, közintézmény, ingatlan, vegyipar területén szerezte.Oktat, előad, cikket ír.

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Megosztás
Megosztás
Elküldöm e-mailben