Kövess engem!

Keresés

Mit jelent a körkörös (körforgásos) gazdaság a márkaépítésben?

A körkörös (körforgásos) gazdaság hatalmas kihívásaival fog szembesülni a legtöbb márka hagyományos üzleti modellje. Egyesek számára – akik alkalmazkodnak e változásokhoz -óriási lehetőségek rejlenek, miközben azok a márkák, melyek nem alkalmazkodnak az új, következő gazdaság igényeihez, azok egyszerűen lemaradnak.


Egyesek szerint az évszázadok óta elfogadott lineáris gazdasági modell nagyfokú környezetszennyezéssel járt. A körforgásos gazdasági modell azonban fokozottabban megköveteli a termékek/szolgáltatások hulladékainak és szennyezési folyamataink az előre való megtervezését. Ez drasztikusan megváltoztatja a termékek tervezésének a módját.

Különösen az FMCG vállalkozásoknak kihívás a körforgásos gazdaság a márkaépítésben.

Miért is? A körforgásos gazdaság kulcskérdése a hulladékmentesség, s az erre való törekvés. Ugyanakkor gondoljunk arra, hogy ez a mindennapi termékek csomagolásának a megváltoztatására ösztönzi az adott FMCG céget. És a csomagolás (ennek a dizájnja) az ami a többi márkától megkülönböztet. Egyénivé varázsol…

Vegyünk példaként egy mindennapi fogyasztási cikket a nők számára. Például a hajsampont. Mi van, ha újrafelhasználható palackban közvetlenül eljuttatjuk a fogyasztóhoz egy szállító/gyűjtő rendszeren keresztül… Nem csak a csomagolás, a logisztikai rendszer is módosul.

Eltűnnek az olcsó, színes, vidám, eldobható műanyag palackok… S mivel, hogyan tudom a ezeknek a palackoknak a szerepét pótolni?

Például a háztartási tisztítók esetében meglehetősen kiszámítható volt a márkák válasza. A tisztítómárkák esetében többen elismerték, hogy termékének túlnyomó része víz volt, ezért tehát drasztikusan csökkentette a csomagolás mennyiségét. Azaz kapszulákat forgalmaznak. 70%-kal kevesebb műanyagot használnak, miközben elegendő helyet adnak a márka egészséges fröccsöntéséhez. Van olyan márka, mely újrahasznosítható csomagolásban nyújtja a a termékek szállítását és gyűjtését. Pl. Haagen- Dazs, Nespresso. A szállítási / gyűjtési rendszerek növelik a tartósság és a termékek cserélhetőségének fontosságát az egyedi, vonzó tervekkel szemben. 

Megoldások a márkák  számára


Íme öt előrejelzés, amit követnek/követni fognak a cégek!

1. Palackok mint vágytárgyak

A márkák szép, jellegzetes, tartós palackokat fejlesztenek ki értékes termékeik tárolására Fontos a forma, a szín és a textúra.

2. Termék és történet

A márkák nagyobb hangsúlyt fektetnek a termék minőségére. Mivel a márkáknak is keményebben kell dolgozniuk a termékek megkülönböztetése érdekében, ezért fontos a származás, a kézműves jellemző és a fenntarthatóság ténye.

3. Érvényesülés szép palack nélkül?

Azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy szép palackokat fejlesszenek, szép dizájnnal, azok matricákkal fognak csomagolni. Így lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy testreszabják a választott terméküket…

4. Adagoló háborúk

A termékadagolók a vásárlás helyén harcmezővé válnak a márkák számára. Nem csak a szupermarketek kínálnak elsődleges helyet a termék reklámozására, hanem verseny lesz a legemlékezetesebb újratöltési élményért.  Alternatív megoldásként, ha a kiskereskedők a termék adagolóinak birtokában vannak, akkor korlátozzák a márkázható területet, és az értékesítést olyan márkázatlan termékek felé irányítják, amelyek több pénzt keresnek hoznak a kiskereskedőknek. Arra kényszerítve a márkákat, hogy más területeken versenyezzenek egymással.

5. Az utántöltő kamion forradalma

A márkák már elektromos utántöltő járműparkkal is rendelkeznek , amelyek körbejárják az utcákat. Prémium újratöltési élményt nyújtanak; a sérült palackok cseréje a legújabb tervekkel, és új termékek kínálata mellett. Azok, akik Márkaházat működtetnek, nyernek, mivel szélesebb termékkínálatot tudnak nyújtani; a teától a tisztítószerekig. Ezek a teherautók a márkák hordozói ezekben az esetekben.

Takács Júlia, CSR szakértő, a CSR Hungary alapító-ügyvezető igazgatója

Véleményed van? Kérdésed van? Te mit tapasztaltál? Oszd meg Velem!
Oszd meg a posztomat másokkal is!

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Megosztás
Megosztás
Elküldöm e-mailben