Kövess engem!

Keresés

Újra itt…

Utoljára a Covid alatt írtam a CSR Bogba. Kicsit elvitt az élet a Covid alatt… Most újra építkezik mindenki, s mi is a CSR/corporate sustainabilty and responsibility területén ezt tesszük. Reflexiókra, véleményre itt is szükség van.

Mi is adta az utolsó lökést, hogy újra írjak a CSR Blogba?
18 évvel ezelőtt – amikor indult a CSR Hungary – úgy gondoltam, hogy a 2020-as években már ezen új szakterület alapjai a gyakorlatban már kerek egésszé állnak össze. Magyarországon is.

Aztán hirtelen az Európai Unió fókuszába került az ESG, ami a nemzetközi CSR szakmai területen is okozott egy kis kavart. Most mit is takar valójában? Kinek, mi a feladata? Kiket érint elsősorban?

Az ESG a CSR-ral kezdődik

A nemzetközi szakmai konferenciákon a magánszektorhoz tartozó CSR szakmai piac szereplői többnyire azt a véleményt vallják, hogy amit elkezdtek 10-20-30–éve, azt folytatják tovább.

Ugyanis a CSR új klónja az ESG új tartalmi részeket a szakterületnek nem hozott. Vagy a CSR szinonimájaként, vagy a befektetői részhez kapcsolódóan a számszerű teljesítménymérést értik ez alatt.
Az új mozaikszavak, az újnak számító kifejezések azonban nem új tartalmi részeket hoznak.

Sokan elfelejtik, hogy a CSP/corporate social performance CSR teljesítménymérési modell már évtizedekkel ezelőtt létezett a nemzetközi szakmai piacon. Különböző típusai léteznek.

A kérdés az, hogy a sorjázó jogszabályok, rendelkezések, akár az Európai Unió, és az Európai Unió által nemzeti szinten szorgalmazott rendelkezések mit, hogyan fognak szabályozni? Nem csak az érintett cégek, hanem a szakmai terület képviselői hogyan fogadják ezt? Hol a határ? Hisz eredendően a CSR önkéntességéről beszéltünk. S főként arról, hogy a transzparencia/átláthatóság a legnagyobb cégek társadalmi/érintettti és környezeti felelősségéről szól működése során.
De a mérhető felelősség azt jelenti-e egy cég számára, hogy minden adatot (nem pénzügyi, soft adatokat) kiadjon magáról? S a nem pénzügyi adatokat a pénzügyi adatokat kezelők tartsák nyilván és elemezzék? Kiket vehetünk a mérés esetében független hitelesítőnek? Kik végezzék a mérést, ami nemzetközi szinten egy különálló szakterület a magánszektorban? mi a szereposztás az állam, a civil és a magánszektor (érintett cégek és a szakterület képviselői) között?

Megannyi kérdés és dilemma….

 

 

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Megosztás
Megosztás
Elküldöm e-mailben