Kövess engem!

Keresés

Vajon mi az a PSR?

Aki a CSR szakmai részével foglalkozik már számtalan mozaikszóval találkozik(ott) munkája során. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem legutóbbi műhelykonferencia (Társadalmi érték és Felelősség a közszférában) témája a PSR volt. Vajon minek a rövidítése és mit jelent a PSR? Hisz a CSR, SR, CR, SDG …. ezek már ismert fogalmak számunkra.

Én rendkívül örültem, hogy végre ezen a műhelykonferencián is felvetődött az, hogy a vállalati felelősségvállalás (CSR/CR) fogalmát ne használjuk más szektorok felelősségvállalására. E nélkül is nagyon sok olyan területen használjuk ezt a fogalmat, ahol nem releváns.

A közszektor esetében pedig egy közép-európai országban, egy posztkommunista országban a közjó, közfelelősség még inkább áthallással rendelkezik. Még óhatatlanul léteznek az előző éra paradigmái. Több generáció szükséges ahhoz, hogy az öröklött értéknormák, értékrendek, magatartásnormák megváltozzanak. Az áthallásokkal még a mai napig küzdünk.

Magán? Köz? Nonprofit?

A Michael Porter közös értékteremtés eleve feltételezi és szükségesnek tartja a különböző szektorok együttműködését a közös cél, a közös érték, a közjó érdekében. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy a köz, magán és nonprofit szektor között hol a határ. Kitől mit várunk el felelősség tekintetében? Hisz a  felelősség nem kizárólag az üzleti szektoré, de minden szektornak saját felelősségterületei, döntési jogkörei, feladatai vannak. Ma óriási probléma ? és nem csak a felelősségvállalás/CSR ? területén, hogy az egyes szektorok tisztában legyenek azzal, hogy ki, miért, meddig felelős… Miben van kompetenciája…

Ez nem zárja ki a különböző szektorok közötti együttműködést, de tiszteletben tartja a különböző szektorok egyediségét és jellemzőit.

Ilyen háttér mellett tartom fontosnak a közszféra szerepét a társadalmi felelősségvállalás és a CSR/vállalati felelősségvállalás tekintetében is.

  • Mert támogatja a CSR koncepcióját a vállalkozásokban
  • Példát mutat az alapelvek gyakorlati alkalmazásában a saját működésében
  • Releváns szabályozások, melyek az egyes szakpolitikák részei

A közszolgáltatás esetében pedig még inkább bonyolítja a helyzetet az, hogy az alaptevékenysége az, hogy szolgáltatást nyújt a különböző érintetteknek, a közösségnek és felelős a különböző érintettekért. Azaz alaptevékenységének sajátja az, hogy a társadalmi felelősség számos elvét tükrözi. Mint pl. elszámoltathatóság, átláthatóság.

A közszféra olyan szabályozó szerepet is betölt, melyek CSR/vállalati felelősség szempontjából létfontosságúak. A nemzetközi CSR keretrendszerben felvázolt ajánlások közül már sok szerepel a a nemzeti jogszabályokban és politikákban is. Pl. a foglalkoztatási és egyenlő bánásmódról szóló jogszabályok, vagy a társasági jog.
Amint jogalkotási és szabályozási keretek jöttek létre, a Kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a végrehajtásukat, biztosítja a jogsértések megfelelő kezelését, és lehetőséget biztosít a jogorvoslatra azok számára, akiket a törvényi előírások betartása esetén érintenek.

PSR- a közszféra felelősségvállalása

Public Social responsibility, társadalmi közfelelősség fogalom bevezetése azért is releváns, mert differenciálja magát a vállalati felelősségtől.

Az NKE Műhelykonferencia gazdái (a kutatás gazdái: dr. habil Budai Balázs PhD. intézetvezető, egyetemi docens, kutatásvezető/NKE és Gáspár Mátyás, címzetes egyetemi docens, vezető kutató/NKE). hangsúlyozták, hogy a PSR-t közigazgatási funkcióként kell megjeleníteni az egyes szinteken és közintézményekben.

Az angol PSR példa

Hasonlóan a CSR Hungary-hez és hozzánk kiemelték a műhelykonferencia szervezői az angol PSR példát. Mi brit partnerekkel működünk együtt több mint egy évtizede a CSR ügynökségünk kapcsán.

Az angol kormányzat kötelezőnek tartja magára nézve a példamutatást a társadalmi felelősségvállalásban.
2012-ben fogadták el a néhány kulcsmondatra szorítkozó Közszolgáltatási társadalmi értéktörvényt (Public Social Value Act). Ennek a gyakorlati részéről (Kódexek) korábban
már írtam. Az értéktörvény előírja, hogy minden ? a költségvetésből megvalósuló ? beszerzés, vásárlás, támogatás, program, együttműködés esetében figyelembe kell venni a TBL társadalmi értéket.  A település, a közösség érdekeit és szükségleteit szem előtt tartva.

Így a költségvetési forrásokhoz teljesítmények és felelősségek kapcsolódnak.  A központi kormányzaton kívül ezt a helyi közösségek önkormányzatai is átveszik.

2010-ben ebből a gondolatból kiindulva indítottuk el a City Hungary (fenntartható város) vonalunkat.

Ezek az elemek egymásra épülő rendszert alkotnak. Az izgalmas éppen az, hogy  a folyamatosan változó gazdasági, társadalmi környezeti viszonyok között hogyan lehet az egyensúlyt fenntartani.

TAKÁCS JÚLIA
A CSR Hungary alapító-ügyvezető igazgatója 2004-től. Tanár, újságíró, kommunikációs vezető, projektvezető posztok jellemzik korábbi pályáját. A CSR Hungary (2007) és a Holnap városáért Díj (2010) alapítója. A CSR Mátrix tanácsadó iroda és ügynökségben vállalati felelősség szakértői tapasztalatait főként pénzügy, FMCG, energia, szolgáltatás, közintézmény, ingatlan, vegyipar területén szerezte.
Oktat, előad, cikket ír.

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Megosztás
Megosztás
Elküldöm e-mailben