Kövess engem!

Keresés

Mi az a 6 tényező, ami 2016 gazdaságát meghatározza? (2)

Folytatom Aders Borg, korábbi svéd pénzügyminiszter összefoglalóját, hogy 2016-ban milyen kihívásokkal és nehézségekkel fogunk szembenézni. Az első 3 befolyásoló tényezőt már bemutattam. Jön a második 3 befolyásoló tényező, Lásd alább!

4.  Oroszország szerepe a világban

Egy másik politikai tényező, mely hozzájárul a pénzügyi bizonytalansághoz Oroszország. Putyin erős jelenlétet alakított ki Szíriában és Irakban.Nyilvánvalóan igen törékeny Putyin újrapozícionálása, azonban mindezek mellett Putyin agresszív irányvonala a kelet-ukrajnai konfliktusban sem hátrál meg. Hosszútávon Oroszországban is hanyatló trendek bontakoznak ki. Mint az alacsony termelékenység, a korai alkoholfogyasztás okozta halálok a férfiak körében. Túlzott függőség a természeti erőforrásoktól.
Rövid távon a szomszédos országokra is fenyegtést jelenthet Oroszország. Ahol a gyengeség jelei mutatkoznak, ott Putyin kihasználja a lehetőségeket. Az orosz elnök erőssége a populizmus és Nyugat ellenes retorika.

Mindezek ismeretében az elkövetkezendő években kockázatosak az orosz befektetések. Gazdasági fellendülés, akkor következhetne be, ha a külföldi befektetők azt tapasztalnák, hogy Oroszország nyitott az együttműködésre. És kész arra, hogy megreformálja archaikus gazdasági struktúráit.

5. Gyenge növekedés és szakaszosan fejlődő piacok

2016-ban alacsony lesz a globális növekedés. Jelentős pénzügyi zavarok alakulnak ki. A fellendülő USA és a növekedő Kína lassulása bizonytalanságot teremthet a pénzügyi piacokon. A rendkívüli monetáris politikai intézkedések az elmúlt néhány évben rövid távon pénzt pumpáltak a globális pénzügyi rendszerbe. Az alacsony likviditás a piacokon és az új szabályozási struktúrák turbulens alaphangot okozhatnak.

6. Kína és a reformok

Kulcstényező az is, hogy Kína képes lesz-e fokozatosan visszaállítani egyensúlyát ? gazdasági beruházások, fogyasztás… – megnyitja-e az utat a fenntarthatóbb növekedéshez??
Előmozdítják-e azokat a reformokat, melyek megnyitnák a gazdaságot a jól működő piacgazdaság felé.
A reformok mértéke és sikeressége attól is függ, hogy az ellenállást képviselő érdekcsoportokat hogyan tudják kezelni. Beleértve az állami vállalatokat és a konzervatívabb hatalmi központokat.

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy milyen fontos Kína számára a többi feltörekvő piaci ország. Ázsiában, Latin-Amerikában és Afrikában növekvő kereslet a vasérc, réz és az olaj iránt Kínából. Ha Kína sikeresen kezeli a hazai kihívásokat, akkor a feltörekvő piacokon újra jelentkezik az optimizmus.

Ha még nem csatlakoztál a CSR Hungary Klubhoz …
Gazdaság, társadalom, környezet…
akkor itt teheted meg!

Ha tetszett, kérlek oszd meg, és lájkold a bejegyzést:

Megosztás
Megosztás
Megosztás
Elküldöm e-mailben