CSR, FIFA, futball világbajnokság

Kevésbé vitatott, hogy a Beautiful Game, a futball a globális sportok vezetője a számok tekintetében. Ahogy Nielsen Piackutató Intézet a 2018-as világbajnoki jelentésében megjegyezte : “Több ember játszik és nézi a labdarúgást, mint bármely más sport a világon. +40 százalékkal többen.”
S ez a nagy számarány nagy lehetőség nem csak a sportmarketing, hanem a CSR számára is.

Még szinte mindenki a futballvilágbajnokságról beszél. Érvel, vitatkozik… Ki miért érdemelte meg a kupát, vagy éppen miért csúszott le a dobogó fokairól. Még mindenki lendületben van. Lázban ég…

Nagy számok, melyek a támogató szponzorokra is jellemzőek. Éppen ezért van helye itt a vállalati felelősség és fenntarthatóságnak, a szemléletformálásnak is. Vajon egy ilyen kítűnő helyen, kítűnő időben, ilyen széles célcsoport, fogyasztói elérésben mely szponzor aktivizálta magát céltudatos módon?

Nagy számok, mint mondtuk. Az átlagos futball-rajongó a felmérések alapján többnyire házas, 25-34 éves férfi, de az összes rajongók 1/3-a nő. Mindenféleképpen egy értékes célpiac a szponzorok és a marketingesek számára. Hisz a futball rajongók a világbajnokság idején túllépik az átlagember médiafogyasztását, a tervezett vásárlások mértékét is. Nem mellesleg egy érzelmileg elkötelezett célpiac. A rajongói szenvedély szempontjából páratlan a futball.

FIFA Alapítvány

A FIFA annak érdekében, hogy céltudatosabbá váljon nemrégiben elindította a FIFA Alapítványát , amelyen keresztül irányítja befektetéseit a játék és a közösség szintjén elérhető fociforrások fejlesztésére. Az Alapítvány a FIFA Alapítványi Fesztivált a Vörös téren rendezte meg a  világbajnokság alatt.
38 országból származó, 38 nem kormányzati szervezet fiatal képviselőit hozta a világbajnokságra, hogy tanuljanak és játszanak.

A Good for Soccer közösség gyors ütemben fejlődik

A formális FIFA-struktúrákkal párhuzamosan Good for Soccer közösség, amely gyorsan elnyerte az emberek szimpátiáját. Ugyanis a szervezetek számának és jártasságának köszönhetően a pozitív társadalmi eredmények kialakításának platformjaként egyre növekszik a világban.

Ezek közül elsőként a street football world, a Soccer for Good nem hivatalos irányító testülete említhető meg, amely a világon több mint 130 szervezetet tömörít magában.
A Street football world tagjai a szociális kérdések széles skáláját kezelik. Beleértve a fenntartható fejlesztési célok által lefedett témákat is. Pozitívan és közvetlenül hatott több mint 2,5 millió fiatal életére.

Röviden, az ökoszisztéma létezik azoknak a szponzoroknak, akik a foci szponzoraik révén szeretnék kihasználni és erősíteni szervezeti céljukat.

Szakmai partnerünk az MHC International igazgatója, Michael Hopkins írt arról, hogy a FIFA milyen fenntartható stratégiát követhetne. Dolgozott is a szervezettel e témában.

Hamarosan jön a folytatás, példával! 🙂

P.s :

Még van idő  arra, hogy megírd pályázatod!
2018. július 31-ig nyújthatod be pályázatod
a Magyar Üzleti Felelősség Díj,
a CSR Hungary Díj védjegyhasználatára!
Ne hagyd ki a lehetőségetí!

TAKÁCS JÚLIA
A CSR Hungary alapító-ügyvezető igazgatója 2004-től. Tanár, újságíró, kommunikációs vezető, projektvezető posztok jellemzik korábbi pályáját. A CSR Hungary (2007) és a Holnap városáért Díj (2010) alapítója. A CSR Mátrix tanácsadó iroda és ügynökségben vállalati felelősség szakértői tapasztalatait főként pénzügy, FMCG, energia, szolgáltatás, közintézmény, ingatlan, vegyipar területén szerezte.
Oktat, előad, cikket ír.

 
     Miért érdemes többet tudnod a CSR-ről?
Név:
E-mail cím:*