Miért boldog a munkavállaló a CSR-ben?

Már évekkel ezelőtt a HR-t (a munkavállalók bevonását) a CSR lelkének neveztem, hisz egy fenntartható, hosszabb távon is sikeres üzlet alapjának Achilles- sarka, az emberekkel, és elsősorban a munkatársakkal való bánásmód. Ez adja a cég/intézmény savát-borsát. S tetszik, nem tetszik a munkahely különböző egyénekből, emberekből áll. Nem csak egy intézmény, melynek elvégzendő feladatai vannak. Ezért fontos, hogy az egyénre, a boldog 🙂 munkatársakra is koncentráljunk… Minden sikeres üzleti vállalkozásnak (intézmény működésének) alapja.

Boldog munkavállaló a CSR-ben

Boldog munkavállaló a CSR-ben?

 

 

 

 

Nem titok, hogy a vállalati társadalmi felelősségvállalás vagy a CSR “jó üzlet” szószólói lettek egyre inkább a fogyasztók. Bono híres mondását követve: ?A pénzeddel szavazol…?

Ebben a fogyasztók által vezérelt társadalomban az emberek egyre inkább úgy döntenek, hogy olyan márkákkal lépnek kapcsolatba, és azokhoz maradnak hűségesek, melyek ökológiailag fenntartható és felelősségteljes működésre törekednek.
Sőt már egyes tanulmányok kimutatták, hogy a CSR/vállalati felelősség megfelelő szintjét folyamatosan fenntartó vállalatok még hűségesebb rajongói vevői kört tudhatnak magukénak. Pénzt takaríthat meg, ami a nyereség növekedését eredményezhetik.

Míg sok CSR-tanulmány a környezetre gyakorolt előnyökre fókuszált, egy másik nagy felelősség a pozitív irodakultúra megteremtése a belső irodai környezetben.

A CSR munkavállalói megítélésről szóló tanulmány megállapította, hogy “minél magasabb egy alkalmazott aránya szervezetük vállalati állampolgársága tekintetében, annál inkább elkötelezettek a szervezet felé”.

A boldogság a magánéletben is mást-mást jelenthet az egyes embereknek. A munka szempontjából talán egyszerűbb a boldogság fogalmának megközelítése.

Nem mindig a pénz boldogít?


Munkahely, közösség, érzés. A közösség része? Kulcskérdés, hogy hogyan lehet egy közösségérzetet kialakítani. Még pedig úgy, hogy közben összpontosítson munkájára, fejlessze erősségeit a vállalaton belül.
Az alkalmazottak 52,3 százaléka nem elégedett a munkahelyen, és az egyik fő oka az, hogy nem érzik magukat eléggé értékelve. A munka sokkal többet jelent, mint egy bizonyos pénzösszegű fizetés. Inkább ez egy lehetőség arra, hogy tudásukat egy meghatározott célra felhasználják.

Azáltal, hogy elismerést ad a munkahely, elismeri azokat az embereket, akik segítenek a napi üzleti jövőkép megalkotásában és fenntartásában, nagyobb boldogságérzetet és elismerést hozhat létre cserébe a munkavállalóknak. A CSR ezt a folyamatot támogatja.
Alább néhány előny, ami a vállalati felelősség gyakorlati végrahajtásának a következménye!

Nyílt irodai kommunikáció
Az önkéntes programok nyíltabb kommunikációt hozhatnak létre a különböző osztályok és az emberek között.

Tapasztalatok, céltudatosság szerzése
A  Forbes közelmúltbeli felmérésében azt találták, hogy míg a munkavállalók 92 százaléka kiemelt fontosságot tulajdonít a pénzügyi biztonságnak, 35 százalékuk azt állította, hogy a CSR-nek elkötelezett vállalatnál érdemes dolgoznia. Olyan vállalatnál szeretnek dolgozni, melynek értékei azonosak a sajátjukkal.
Gondolj arra, hogy ma a munkavállalói márka egyre inkább előtérbe kerül.

Azáltal, hogy kiegyensúlyozott egyéni és szakmai fejlődést hozol létre az alkalmazottaid számára, segítesz nekik a munkahelyi egyensúly elkerülhetetlen álmait kielégíteni , ami kielégíti a csapatod igényeit.

Az ilyen lehetőségek megteremtése a “teljes csomagot” alkotja, amely lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy kiteljesedjenek. Stabilak és lojálisak legyenek, és boldogan dolgozhassanak egy cég számára.

Amikor egy irodai környezet biztosítja az érme mindkét oldalát, például egy önkéntes programot, vagy belső elismerést, akkor ez pozitívan befolyásolja, hogy mennyire boldog és produktív az alkalmazott. É s a végeredmény a vállalkozásodnak a jobb termelékenység, boldog ügyfelek. És még növeli a nyereséget is!

Az Insights egyik cikke megjegyezte, hogy “egy szervezet” jó cselekedeteinek “ismerete arra késztetheti a munkatársakat, hogy jobban megvédjék cégüket kívülállókkal szemben, és jobban elkötelezettek legyenek a szervezetük felé, ami e jó dolgokat teszi.”

Marketing szakértők a párkapcsolati hasonlatot szokták használni ügyfelekkel kapcsolatban: 1 éjszakás kalandot vagy egy stabil, hosszútávú, boldog házasságot szeretnél?
Munkatársaknál ugyanezt a kérdést felteheted… A CSR/vállalati felelősség sok mindenben megkönnyítheti a munkaadó dolgát.
Nézz meg néhány Belső CSR megoldást a CSR Hungary Díj Védjegy Regiszter Best Practice gyűjteményéből

NE FELEDD!
Idén is várjuk az alkalmazottakat, munkatársakat érintő belső CSR megoldásokat!
Regisztrálj MOST a CSR Hungary Díj védjegyhasználati pályázatára!

 

TAKÁCS JÚLIA
A CSR Hungary alapító-ügyvezető igazgatója 2004-től. Tanár, újságíró, kommunikációs vezető, projektvezető posztok jellemzik korábbi pályáját. A CSR Hungary (2007) és a Holnap városáért Díj (2010) alapítója. A CSR Mátrix tanácsadó iroda és ügynökségben vállalati felelősség szakértői tapasztalatait főként pénzügy, FMCG, energia, szolgáltatás, közintézmény, ingatlan, vegyipar területén szerezte.Oktat, előad, cikket ír.

 

 
     Miért érdemes többet tudnod a CSR-ről?
Név:
E-mail cím:*