Hogyan reagál az üzlet a koronavírusra? (1)

CSR (vállalati felelősség) koronavírus idején. Globális gazdaság. Üzlet. Mindössze néhány hét és egy világméretű járvány mindent megváltoztatott és megváltoztat. Kivárás, lehetőségek, reagálás a változásra. .. Hogyan ölt testet mindez az üzletben? Oliver Balch írt arról, hogy az üzleti vállalkozások, a globális gazdaság miként reagált néhány hét alatt a koronavírusra.
Az első részben az élelmiszeripar a téma:

Kellő mennyiségű élelmiszer

A világ nagy része önellátó karanténba vonult. Érthető módon. Attól tartanak, hogy a szupermarket polcai a pánik miatt kiürülnek. Példa erre Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.
A világ minden táján sok élelmiszer-kiskereskedőnek korlátoznia kell  az alapvető cikkek beszerzését vagy korlátoznia kell a termékskálát.
Annak érdekében, hogy a készletek ne fogyjanak el. Ugyanakkor a kiskereskedők a házhoz szállítási szolgáltatások felé mozdultak el. Gyakran a megvásárolható termékek számának korlátozásával (pl. a Tesco)

 A kormányok hangsúlyozzák, hogy az élelmiszer-ellátás alapvetően rugalmas, ugyanakkor elismerik, hogy a termelésre, a feldolgozásra, az elosztásra és az értékesítésre gyakorolt ​​nyomás sokkal nagyobb a szokásosnál. 
Például az Európai Unióban a határok korlátozása  egyes országokban az élelmiszerek szállításának késleltetését vagy blokkolását eredményezte. A Food Drink Europe ipari szervezet közös nyilatkozatában felszólította a kormányzati hatóságokat, hogy tartsák nyitva Európa határait. Videokonferencián az EU mezőgazdasági miniszterei megerősítették a zöld sávok bevezetését annak biztosítása érdekében, hogy az elsőbbségi áruk határellenőrzése legfeljebb 15 percig tartson.

Megfelelő munkaerő elérése

Az uniós gazdálkodók és az élelmiszeripari vállalatok szintén aggódnak a megfelelő munkaerő elérése miatt, mivel a mozgás szabadsága megáll a 26 nemzet közötti kereskedelmi blokkban. A Copa-Cogeca mezőgazdasági termelők szövetsége szerint az idénymunkások számának csökkenése a Covid-19 miatt pusztító” hatásokra vezetnek  az élelmiszer-termelésben.

Például Olaszország, a mai napig a világjárvány által leginkább sújtott ország, körülbelül 370 000 tengerentúli munkavállalót fogad be  a betakarítási időszakban, ami a teljes élelmiszer-termelés több mint 25% -át teszi ki. Az élelmiszer-termelők támogatása érdekében az Európai Bizottság átmeneti állami támogatási keretet fogadott el , amely lehetővé teszi az EU nemzetállamai számára, hogy gazdaságokonként 100 000 euró. Illetve 800 000 eurónál segítséget nyújtanak a gazdaságoknak és az élelmiszer-feldolgozóknak.

Mi lesz az élelmiszerárakkal?

Ha a globális élelmiszer-ellátás csökken, akkor az az aggodalom, hogy az árak emelkedni fognak. A chicagói búza globális referenciaértéke heti 6% -os emelkedését széles körben megemlítik  az élelmiszerárak inflációjának korai bizonyítékaként. 
A rizs árai Thaiföldön , a világ második legnagyobb gabona exportőreként, szintén meghaladták a legmagasabb árat. Ígéretesebb, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának közelmúltbeli előrejelzései szerint a globális búzatermelés mintegy 10 millió tonnával növekszik júniusig tartó évben.

 Ennek ellenére a termelés növekedése alig változtat az élelmezésbiztonságon, ha az árut termelő nemzetek megkezdik a készletek felhalmozódását, amitől egyes szakértők félnek , és amint a 2007–2008-as pénzügyi válság során történt.

Megoldások-élelmiszeripari cégek támogatásai a rászorultaknak


Például Kazahsztán, Vietnam és Szerbia jelentések  szerint már korlátozásokat szabtak ki a búzapor, a rizs és a napraforgóolaj kivitelére.

A globális élelmiszer-ellátás zavarát a szegények érzik meg a legjobban – figyelmeztet az ENSZ által támogatott Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet . Az online beszédben a FAO főigazgatója, Qu Dongyu felszólította a kormányokat, hogy erősítsék meg a szociális biztonsági mechanizmusokat az öregek és a kiszolgáltatottak élelmezésbiztonságának biztosítása érdekében. 

A svájci élelmiszer-óriás, a Nestlé nemrég vállalta, hogy élelmet , orvosi táplálékot és palackozott vizet adományoz azok számára, akiket a világjárvány leginkább sújt. Időközben a Fülöp-szigeteken a Coca-Cola felfüggesztette reklámozását és ezt a hirdetési költséget befekteti a 150 millió peso (2,94 millió dollár) az egészségügyi dolgozók ingyenes italjaira és a kiszolgáltatott családok élelmiszercsomagjaira. 

Indiában az élelmiszer- és vendéglátóipari alkalmazás a Zomato nyilvános adományozási kezdeményezést indított az  élelmezési készletek finanszírozására az ország 450 millió napi keresőjének, akik elveszítették jövedelmüket. 
Megoldások, melyek Magyarországon is használhatóak.
Első körben az egészségügyi dolgozók, rendőrök, katonák, rászorultak esetében. Kisebb üzletek már elkez
dték..

Takács Júlia, CSR szakértő, a CSR Hungary alapító-ügyvezető igazgatója

Véleményed van? Kérdésed van? Te mit tapasztaltál? Oszd meg Velem!
Oszd meg a posztomat másokkal is!

 
     Miért érdemes többet tudnod a CSR-ről?
Név:
E-mail cím:*