Megjelent a dobozos bor- vajon mit szólnak ehhez a magyar borászok?

194
Dobozos bor-a fenntarthatóság jegyében
Dobozos bor-a fenntarthatóság jegyében (Forrás: Juliet wine)

A dobozos bor végre menő lesz? Míg a széles körben idézett 2023-as Circana- jelentés kétszámjegyű növekedést mutat a többliteres kategóriában a borivók körében, addig a Fintech fizetési szolgáltató cég jelentése szerényebb éves növekedést mutat. Azaz a dobozos bor piaca növekszik.

Ez a növekedés amiatt következett be, hogy a borok esetében is az volt a fő gondolat, hogy a nagydoboz termelők kedvezőbb költségű, gyengébb minőségű terméket adnak elő. Egészen a közelmúltig ez az elképzelés tartotta magát: hogy a dobozos bor környezetbarát alternatívája lehet a hagyományos pohárnak. Azonban a dobozos bor újradefiniálta magát.

A most induló Alternative Packaging AllianceAPA ) – egy hét, felsőbb kategóriás dobozos bortermelőből álló konzorcium. A csoportba tartozik a Juliet , az Ami Ami , a Really Good Boxed Wine , a Giovese Family Wines , a Nomadica , a Communal Brands és a Tablas Creek. Mindegyik különböző földrajzi területet, minőséget és árkategóriát képvisel a több literes dobozos kategóriában.

” Úgy gondoljuk, hogy a csomagolást nem minőségi mérőszámként, hanem funkcionalitása és környezetvédelmi jellemzői alapján kell értékelni” – teszi hozzá Melissa Monti Saunders, az APA alapító tagja és a Communal Brands vezérigazgatója.
“Miért feltételezzük irracionálisan az egyszer használatos üveg alternatíváiba csomagolt termékeknek olcsóbb kaliberűeknek kell lenni? Úgy gondoljuk, hogy az egyszer használatos alternatívái a környezettudatost szimbolizálják. A dobozos borral küldetésünknek van.”

A Juliet társalapítója, Allison Luvera szerint a Szövetség eredeti ötlete a tavalyi New York-i Climate Week során jött létre – amikor Monti Saunders több felső kategóriás, dobozos bortermelő összefogással javasolta, hogy felhívják a figyelmet a kategória felsőbb szintjeire.

„Lehetőséget láttunk benne, hogy közös kiskereskedelmi kezdeményezéseken dolgozzunk, és ezt a negatív felfogást a formátummal szemben megdöntjük” – mondta Luvera.

A dobozos bor a fő környezetvédelmi üzenet köré épült

A dobozos borral kapcsolatos egyik legújabb alapüzenet az, hogy jobb a környezetnek, mert nem kell hozzá pohár. Bár vannak borászati ​​​​cégek, akik kísérleteznek  „a világ legkönnyebb palackjával” , mások pedig újrafelhasználható palackokat alkalmaznak. Ez mind jelentős mennyiségű energiát igényel.

A dobozos bor általában kartondobozban érkezik, benne műanyag zacskóval. (Egyes termelők, mint például az Oregon ‘s Winters Hill, Ecopack ” csomagolást használnak. Ez csak a zacskó kartonpapír nélkül, és nem is „dobozos bornak” megfelelő. Ez a típusú csomagolás jól megőrzi a minőséget. és fogyasztói előnyökkel jár: könnyen szállítható vagy becsomagolható piknikre, közvetlenül hűtőbe vagy jeges vödörbe helyezhető, és használat után újrahasznosítható.

A szövetség az alternatív csomagolások iránti megnövekedett érdeklődést használja ki, hogy kiemelje a dobozos csomagolás energia- és károsanyag-kibocsátás-megtakarítását. Monti Saunders egy skandináv tanulmányra hivatkozott, amely szerint a dobozos bornak akár 10-szer kisebb szénlábnyoma lehet, mint az üvegnek. Kevesebb hulladékot termelve.