A fenntartható repülés kihívásai

906

A légi közlekedésnek az üvegházhatású gázok kibocsátására (ÜHG) és az éghajlatváltozásra gyakorolt hatása egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül.
Különösen Európában – a Légiközlekedési Akciócsoport jelentése szerint -a légi közlekedésből származó kibocsátások a globális üvegházhatást okozó gázok kb. 2% -át teszik ki.

A fenntartható repülés kihívásai

A légi közlekedés világszerte növekszik, és a légi közlekedés növekedése nagyobb kibocsátásokhoz vezet.
A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet előrejelzése szerint 2020-ra a repülés üvegházhatású gázok kibocsátása 70 százalékkal magasabb lesz, mint 2005-ben.

A francia kormány nemrégiben bejelentett egy új ökológiai adót a légitársaságok számára. A franciaországi repülőterekről induló összes járatra.

Az adó ugyan befolyásolhatja a légitársaságok pénzügyi teljesítményét, de pozitív hatással lehet az éghajlatváltozás problémáinak a megoldására.

KLM a fenntartható repülésért

A KLM Royal Dutch Airlines nemrégiben elindította a ?Felelősségteljesen repül? kampányt,amelyben felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy fontolják meg többek között a rövid utazások alternatív szállítási módját.
A KLM honlapja információt nyújt arról, hogy mit csinál a légitársaság, és mit tehet maga az ipar, és mit tehetnek az ügyfelek a repülés fenntarthatóbbá tétele érdekében.

Szinte minden vállalkozás bizonyos mértékig használja a légi szállítást, és ez hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátáshoz, az éghajlatváltozáshoz.
Érdemes azonban arra is figyelni, hogy a légi utazás a vállalatok összes üvegházhatást okozó gázkibocsájtásának kis százalékát teszik ki.

A technológia jónéhány lehetőséget kínál azoknak a vállalkozásoknak, amelyek csökkentik a munkavállalók légi utazásait. A videokonferenciák helyettesíthetik a személyes találkozókat, amelyek utazást igényelnek. Hatékony eszközöket biztosítanak az ülések megtartására, az információk megosztására és a személyes kapcsolatok kiépítésére.
A szállítóeszközök kombinálása szintén segíthet. A távolsági járatok vonatokkal és autókkal kombinálhatók rövidebb utak esetében. Azok a vállalati irányelvek, amelyek előírják, hogy több busz vagy üzleti osztályú vonattal történő utazás legyen, csökkentik az egy főre eső kibocsátást.
Még a könnyebb csomagolás is csökkentheti a kibocsátást. Végül, a szén-dioxid-kompenzációk vásárlása kompenzálhatja a légi közlekedésből származó egyes kibocsátásokat.

Ha még nem csatlakoztál Közösségi oldalunkhoz,
akkor kattints a Facebook oldalunkhoz itt!