A PTE fellép a PET palack ellen

1558
A PTE a PET palackok ellen
A PTE a PET palackok ellen

A magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként a Pécsi Tudományegyetemen szüntetik meg a műanyag PET palackos vizek, illetve italok beszerzését. Helyette hetven ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki.

A “Zöld Egyetem” program vezetője és a PET palack mentes intézmény projekt ötletgazdája Jenei Zoltán kancellár, aki a döntés kapcsán elmondta: ?Csak Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET palack kerül forgalomba. Azaz fejenként mintegy 150 palack, amely környezetszennyezési szempontból nem túl jó hír. Mint ahogy az sem, hogy a palackok töredéke, csupán 7-8%-a kerül újra-felhasználásra, a maradék nagyobb hányad pedig a környezetet terheli.
Azzal, hogy megszüntetjük az eldobható, műanyag PET kiszerelésű vizek, üdítők beszerzését, vásárlását, intézményi szinten is támogatjuk a környezettudatos-ságot.Az Egyetem hetven kijelölt, általános közforgalmú helyszínén hamarosan elkezdjük a víztöltő állomások telepítését, amelyek ?víz szigetként? működnek; a hallgatók, dolgozók hűtött szénsavas és mentes, valamint forró vízhez juthatnak. Ingyen, kényelmesen megtölthetik üvegjeiket, kulacsaikat, nem mellesleg mindezt azzal a tudattal, hogy nem terhelik a törékeny környezetet.
Tudomásom szerint Magyarországon a felsőoktatási intézmények között elsőként a Pécsi Tudományegyetemen sikerül az eldobható műanyag flakonok mellőzése.? ? hangsúlyozta Jenei Zoltán.

A döntés egyenlőre csak a vizes és üdítős palackok ?száműzését? érinti, szándék szerint hasonló környezetbarát kezdeményezés lesz, hogy újrahasznosított, komposztálható anyagból készült tányérok, evőeszközök, poharak, dobozok használata lesz elfogadható az Egyetem büfé és egyéb vendéglátó egységeiben, valamint minden, az intézményhez köthető rendezvényen.