Magyar szakember az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület irányító testületében

746
Magyar szakember az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület irányító testületében
Magyar szakember az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület irányító testületében

A világ legkiválóbb éghajlatkutatóit tömörítő, az ENSZ által 1988-ban létrehozott, 2007-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2015. október 5-e és 8-a között tartotta tisztújító közgyűlését a horvátországi Dubrovnikban.

Magyarország sikerrel jelölte az üvegházhatású-gázok kibocsátásainak csökkentését vizsgáló III. Munkacsoport (WGIII) alelnöki pozíciójára Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-európai Egyetem intézetvezető professzorát.

Megválasztása a magyar éghajlatkutatásnak és az IPCC-ben eddig tevékenykedő magyar szakemberek munkásságának az elismerését is jelenti. Ürge-Vorsatz Dianának köszönhetően a magyar kutatók által fontosnak ítélt éghajlatkutatási irányvonalak (a regionális előrejelzések szerepének erősítése, az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás fontosságának előtérbe helyezése) is jobban érvényesülhetnek a soron következő Hatodik Értékelő Jelentés (AR6) elkészítésének folyamatában. A testületben ? a kormányzat részvétele mellett ? a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakpolitikai támogatásával képviseli Magyarországot tudományos szinten Ürge-Vorsatz Diana a következő globális éghajlatváltozást értékelő jelentés elfogadásáig.

Hazánk ezelőtt sohasem töltött be vezetői pozíciót az IPCC 34 fős irányító testületében, az úgynevezett ?bureau?-ban. A magyar jelenlétnek köszönhetően lehetővé válik, hogy Magyarország és a szélesebb értelemben vett régió meghatározó szerepet játsszon az IPCC kutatási irányainak kijelölésében. További hazai kutatók bevonásával pedig világszinten megismerhetőek lehetnek a klímaváltozás Kárpát-medencében előforduló káros hatásai.