Nem elegendőek a nemzeti tervek a CO2 csökkentésére

611
Nem elegendőek a nemzeti tervek a CO2 csökkentésére
Nem elegendőek a nemzeti tervek a CO2 csökkentésére

A nemzeti tervek az üvegházhatású gázok kibocsátásának a korlátozásával nem hoznak áttörést az éghajlatváltozás kezelésében. Kemény fellépésre van szükség decemberben, Párizsban.

A Climate Action Tracker (CAT), amelyet négy európai kutatási szervezet alkot, 15 nagy nemzet stratégiáját tekintette át. A nem megfelelők között van: Japán, Ausztrália, Kanada. Hatan a ?közepes? kategóriába tartoznak. Mint Kína, az USA és az Európai Unió is.
Csak Etiópia és Marokkó terjesztett elő olyan terveket, amelyek eddig ?elégségesek?, 2 fokos felmelegedés megállítására.

A nemzeti tervek célja, hogy építőkövei legyenek a párizsi megegyezésnek. Számos ország, köztük India sem nyújtottak be még terveket.

2010-ben csaknem 200 kormány egyetértett abban, hogy a legnehezebb az éghajlatváltozás hatásait elhárítani: beleértve az árvizeket, aszályokat és az emelkedő tengerszintet.

Tony de Brum, a Marshall-szigetek külügyminisztere mondta, hogy gyengék azok a nemzeti tervek, melyek a katasztrófák sújtotta, alacsonyan fekvő szigeteket érintik:
“A szigetek nem fognak túlélni egy olyan világot, ahol a hőmérséklet több mint 1,5 Celsius fokot emelkedik.” mondta egy beszédében a Fidzsi-szigeteken.

David Waskow, a World Resources Institute vezetője nyilatkozta, hogy újabb biztató jel a határozottabb lépésre a Brazília és Németország között kötött együttműködési megállapodás a múlt hónapban.
Mind ő, mind a CAT azon a véleményen van, hogy Párizsban már egy olyan mechanizmust kell kidolgozni, mely már arra kötelezi a nemzeteket, hogy vizsgálják felül a felajánlásokat rendszeres időközönként.