Űrtechnológiával a klímaváltozás ellen

890
Űrtechnológiával a klímaváltozás ellen
Űrtechnológiával a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás hatásait ma már mi is érzékeljük. November elején hó takarja Európa legmagasabb hegyvonulatát. Háromezerkétszáz méter magasan, a Les Deux Alpes gleccser közelében kutatók mérik és rögzítik a klímaváltozásra vonatkozó adatokat. Az űrtechnika segítségével. 

” Fenn az Alpokban a klímaváltozás megfellebbezhetetlen valóság” ? szögezi le Jean-Pierre Dedieu, a grenoblei egyetem távérzékelés tanszékének kutatója. Helyrehozhatatlan változások következtek be már a húsz évvel ezelőtti állapothoz képest is. Ez érinti a havat, de a gleccserek területe és térfogata is csökken. A folyamatot rendszeresen ellenőrizni kell műholdon keresztül. Ez sokkal jobb, mint a felszíni vizsgálat, amely csak pontszerű eredményeket hoz.

Ha összehasonlítjuk az 1985-ös és 2015-ös műholdfelvételeket, láthatjuk mennyit zsugorodott a gleccser. Ennek az oka az üvegház-hatás. Idén a szén-dioxid-szint elérte a négyszáz ppm-et. Ez a szám három millió éve nem volt ilyen magas.

Mi történik?
A Föld egy zárt rendszer, a víz nem párolog el az űrbe ? magyarázza a tudós. ? Itt marad, csak máshol fog leesni. És sokkal intenzívebb módon, ezért egyre több az extrém időjárási jelenség, ciklon, vihar azokban a térségékben, ahol ezek eddig is előfordultak, csak nem ilyen sűrűn.

Az ESA Sentinel 1 műholdja, illetve ennek elődei segítségével a tudósok a Föld legkevésbé elérhető pontjain is meg tudják figyelni az időjárás alakulását.

Fanny Brun például optikai és radar-adatok alapján azt kutatja, hogyan hat a felmelegedés a Himalájára.
” Látszik, hogy az új műholdakkal sokkal nagyobb felbontású képeket kapunk, tehát már nem csak a gleccser tömegének alakulását tudjuk megfigyelni, hanem azt is, hol vékonyodik a jég. Ez nagyon érdekes számunkra, hiszen így megérthetjük a folyamatot “? magyarázza a szakértő.

Több tucat műhold pásztázza a Föld felszínét. Mérik a talaj nedvességét, az erdőfelület csökkenését, a jégtakaró vastagságát, a légköri gázok arányát, az óceán sótartalmát. 1993. óta mérik a tengerszint változásait is. Az eredmények azt mutatják, hogy a tengerszint lassan, de elkerülhetetlenül emelkedik. Évente három egész három tized milliméterrel.

Az emelkedés tíz százaléka talajvíz, amelyet öntözés során hoznak a felszínre. Harminc százalékért felel a víz hőtágulása a felmelegedés miatt, és hatvan százalékért a jégsapka és a gleccserek olvadása. Ugyanakkor van, ahol a tengerszint ennél sokkal gyorsabban emelkedik.

Az űrtechnológia lehetővé teszi, hogy óriási adatmennyiséget gyűjtsünk össze és kezeljünk a Föld állapotáról. Enélkül sokkal kevesebbet tudnánk a klímaváltozásról.