Útmutató bankoknak a természeti kockázat értékelésére

1159

A Natural Capital Finance Alliance új, lépésről lépésre szóló útmutatója az ENCORE webalapú eszköz novemberi bevezetésére épül.

Útmutató bankoknak természeti tőke elemzésére
Útmutató bankoknak természeti tőke elemzésére

Egy héttel a Davosi Világgazdasági Fórum előtt – ahol a globális pénzügyi vezetők megvitatják a társadalom és a gazdaság legjelentősebb kérdéseit -, a Natural Capital Finance Alliance ( NCFA ) a PwC- vel együtt elindította a világ első lépésről lépésre szóló olyanútmutatóját, mely segít a pénzügyi intézményeknek a gyors természeti tőke kockázatértékelést elvégezni.

5 bank már használja a természeti tőke kockázatértékelést

Az útmutatót már öt bank – köztük Dél-Afrikában lévő First Rand vezette -, nyilatkozta, hogy a következőket: ?lehetővé tette számunkra, hogy új módon vizsgáljuk portfóliónkat.?

Ez elősegíti a nemrégiben elindított ENCORE használatát ( Természeti tőke lehetőségek feltárása, kockázatok feltárása), amely lehetővé teszi a pénzügyi intézmények számára, hogy megértsék és értékeljék a természeti tőke kockázatoknak való kitettségüket.

?Az NCFA-val és partnereivel folytatott munkánk további és lényeges előrelépést jelent a bankok környezetvédelmi és társadalmi kockázatkezelésében? – mondta Jon Williams , a PwC UK fenntarthatósági és éghajlatváltozási partnere .

?A jelentés gyakorlati útmutatást és eszközöket nyújt a természeti tőkemegállapodások kezeléséhez, amelyek sok banki portfólióban vannak jelen. Gyakran nehéz azonosítani, értékelni és enyhíteni.
A projektben részt vevő bankokkal úgy véljük, hogy ez egy tesztelt kockázatkezelési keretrendszert biztosít, amelyet más pénzügyi intézmények is elfogadhatnak.
Tekintettel a természeti tőke növekvő eróziójára és a vállalkozások és finanszírozóik növekvő kockázataira, ez a jelentés a kockázatkezelők rendelkezésére álló eszközök időben történő kiegészítése.”

Mi az útmutató célja?

Az útmutató célja, hogy az Advancing Environmental Risk Management ( AERM ) projekt részeként segítse a globális bankokat abban, hogy jobban megértsék az óceánok szennyezése vagy az erdők megsemmisítése jelentőségét.
Azt, hogy. hogyan befolyásolhatja pénzügyi jövőjüket.
Az AERM az NCFA egy szélesebb körű projektje, amely segít a pénzügyi intézményeknek abban, hogy megértsék és integrálják azokat a kockázatokat, amelyekkel a környezetromlás következtében szembesülnek kockázati értékelési módszereikben és döntéshozatali eszközeikben.

A dél-afrikai gazdaság mélyen függ a természettől. Különösen érzékeny a szélsőséges éghajlati eseményekre, amelyek egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak.

Az útmutatónak két fő eleme van:

Gyors természetes tőkekockázati értékelés, amely lehetővé teszi az intézmény számára, hogy rövid időn belül azonosítsa a legmagasabb természeti tőke kockázatú területeket.

Az ágazati / vagyonelemzés , amely a környezeti változások mozgatórugóit és a természeti tőkeállomány állapotát használja, a releváns ökoszisztéma-szolgáltatások zavarás valószínűségének felmérésére.
Ez segíthet a pénzügyi intézményeknek a TCFD által javasolt éghajlati forgatókönyv-elemzésben.

Bankok- természeti tőkekockázat
Bankok- természeti tőkekockázat

Az átfogó tudásbázis és a környezeti forgatókönyvek, valamint a helyspecifikus eszközadatok kombinálásával a pénzügyi intézmények minőségi és mennyiségi szempontból értékelhetik és kezelhetik a természeti tőkekockázatukat.

Ez a betekintés beépíthető a meglévő kockázati folyamatokba, például a klienshelyzet belső adatait a környezeti adatokkal kombinálva a stratégiai forgatókönyvtervezés és a hitelkockázat-kezelés javítása érdekében.

Ha fenntarthatóbb tőkepiacokat akarunk építeni, akkor a pénzügyi intézményeknek képesnek kell lenniük arra, hogy a természetüktől való függőségüket könnyen beépítsék a meglévő kockázatkezelésbe.
Ezért fontos az NCFA természeti tőkemérleg-értékelési keretrendszere. A pénzügyi intézmények az ENCORE eszköz mellett használhatják a természeti tőkemegállapodások szisztematikus azonosítását, és cselekedhetnek velük.