A válasz az alumíniumipar kibocsájtására: a végtelen újrahasznosíthatóság

126
alumínium-körforgás-újrahasznosíthatóság
alumínium-körforgás-újrahasznosíthatóság

Az alumínium szinte végtelen újrahasznosíthatóságáról ismert; ez a tulajdonság nemcsak általánosságban teszi ideálissá a hulladékcsökkentést, hanem saját ágazatában is lehetőséget kínál a kibocsátás csökkentésére. 
Az Aluminium for Climate kezdeményezés nemrégiben megjelent Closing the Gap for Aluminum Emissions: Technologies to Accelerate Deep Dekarbonization of Direct Emissions (Alumíniumkibocsátás hiányának bezárása: Technológiák a közvetlen kibocsátások mély szén-dioxid-mentesítésére) című kiadványa rávilágít arra, hogy áttörést jelentő technológiára van szükség az alumíniumgyártás közvetlen kibocsátásának mérséklésére.

Mivel azonban az alumíniumipar dekarbonizálásra törekszik, a termelésből származó kibocsátások csak egy részét képezik a folyamatoknak. Az ágazatnak javítania kell a körforgást is, hogy jelentősen csökkentse a magas széntartalmú elsődleges alumínium iránti keresletet. 

A Nemzetközi Alumínium Intézet (IAI) előrejelzése szerint 2050-re több mint 80%-kal nő az alumínium iránti globális kereslet . A jelenlegi alumíniumkibocsátás több mint 90%-a az elsődleges termeléshez kapcsolódik. A másodlagos vagy újrahasznosított alumínium azonban az elsődleges termeléshez szükséges energia mindössze 5%-át használja fel.

Egyre nagyobb az igény az alumíniumra a zöld átállásnál is

Ha az újrahasznosítási arányok változatlanok maradnak, az elsődleges alumíniumtermelés növekedése az ágazati kibocsátás 45% körüli növekedését jelenti. 
Ennek az igénynek nagy része a zöld gazdaságra való átállásból fakad, mivel az alumínium alapvető anyag az olyan ágazatokban, mint a villamosenergia-átvitel és a megújuló energiaforrások. Ezen túlmenően, ahogy a világ népessége tovább növekszik, a fogyasztási cikkek (pl. csomagolás, autók) iránti növekvő kereslet növeli az alumínium iránti igényt.

A körkörös üzleti modellben az alumíniumot a termék életciklusának végén visszanyerik (Lásd Magyarországon a Hell Energy csoport indított el ilyen jellegű folyamatokat).

Az elhasználódott alumínium begyűjtési aránya világszerte 70% körül mozog, bár régiónként és terméktípusonként nagyon eltérőek. 
Évente körülbelül 7 millió tonna alumíniumot nem hasznosítanak újra; Az újrahasznosítási arány változása nélkül ez az előrejelzések szerint 2050-re eléri az évi 17 millió tonnát. Ennek az anyagnak a 95%-ának visszanyerése 15%-kal csökkentené az elsődleges alumínium iránti keresletet. Elkerülve ezzel évente 250 millió tonna CO2-kibocsátást.