Miért kell a cégeknek is foglalkozniuk a fenntartható földhasználattal?

545
fenntartható földhasználat
fenntartható földhasználat

Megfelelő és fenntartható gazdálkodás, fenntartható földhasználat esetében a föld szabályozza a víz és a tápanyag körforgását. Támogatja a biológiai sokféleséget, tárolja a szén-dioxidot, és a vállalkozásokat erőforrásokkal látja el. Az embereknek pedig megélhetést nyújt.

Föld földi környezetének 75%-a azonban már megváltozott az emberi tevékenység következtében. 
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyezményének jelentése szerint csak az elmúlt két évszázadban az emberek átalakították:

a világ legelőinek 70%-át,
a szavannák 50%-át,
a mérsékelt övi lombos erdők 45%-át
a trópusi erdők 27%-át

További adatok, melyek a nem fenntartható földhasználat negatív következményeit jelzik.

1970 óta a földterületek csaknem egynegyedén csökkent a termelékenység.1997 és 2011 között a földhasználat változása évente átlagosan 20 billió dollár értékű ökoszisztéma-szolgáltatás veszteséget okozott.

A jelenlegi kitermelő és extenzív földhasználati modellről a fenntartható földhasználatra való átálláshoz is azonnali cselekvésre van szükség,mert kifutunk az időből.

A Champions for Nature nemrégiben kiadott  tájékoztatója 3 okban foglalta össze a fenntartható földhasználata való átállás szükségességét. Ajánlásokat fogalmaztak meg a vállalkozások számára is a fenntartható földhasználatra való átállás előmozdítására.

Az ukrán háború még inkább rávilágított az élelmiszerhiány veszélyére.

A fent említett Champions for Nature szerint:
“Ha elegendő élelmiszert akarsz termelni egy növekvő népesség számára, és gondoskodni akarsz a termőföldről, akkor a teljes értékláncot meg kell megvizsgálni. Partnerségeket alakítunk ki az élelmiszerlánc szereplőivel, hogy példaképeket hozzunk létre a jövő számára. Ez a gazdálkodás jövője.”

A nettó nulla célkitűzések eléréséhez a cégeknek le kell állítaniuk az erdőirtást

Az erdő-, föld- és mezőgazdasági (FLAG) szektor képes a szükséges mérséklő intézkedések akár 30%-ának teljesítésére 2050-ig. Az égetően szükséges energiaátállás mellett az erdőirtás és az erdőátalakítás megelőzése, valamint a fenntartható és helyreállító földhasználatba való fokozott befektetés központi szerepet kell, hogy kapjon a vállalatok éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásaiban.

A FLAG-kibocsátásnak kitett vállalatok esetében különösen fontos a földhasználat szén-dioxid-mentesítése a nettó nulla célkitűzések elérése érdekében . A Science-based Target Initiative (SBTi) Corporate Net-Zero Standard szerint ezeknek a vállalatoknak legalább 80%-kal kell csökkenteniük a szárazföldi kibocsátásukat 2050-ig.

A FLAG tudományos alapú célmeghatározási iránymutatás tervezete rövid távú célokat javasol , beleértve a zéró erdőirtás nyilvános kötelezettségvállalását, amely a kibocsátások minden területére kiterjed.

A fenntartható földhasználat csökkenti a vállalkozások kockázatait is

Sok vállalkozás – különösen az élelmiszer- és italgyártó cégek, valamint a cellulóz- és papíripari tevékenységek – közvetlenül e területtől függ a közvetlen működés és az ellátási lánc tekintetében. 
A vállalkozások földdel kapcsolatos kockázatai azonban nem mindig láthatók azonnal. Mivel a földtől való függőségük gyakran beágyazódik az ellátási láncokba.

A földhasználattal kapcsolatos reputációs, piaci, jogi és pénzügyi kockázatok is emelkednek. A kormányok ambiciózusabb lépéseket tesznek a földterület megőrzése és helyreállítása érdekében.
Az EU mérföldkőnek számító jogi javaslatai is ezt bizonyítják: a marhahús, pálmaolaj, szója, kakaó és egyéb, az erdőirtással összefüggő termékek behozatalának betiltására vonatkozólag.

A fenntartható földhasználat üzleti lehetőségeket és rugalmas munkahelyeket teremt

Az élelmiszer-, föld- és óceánhasználati rendszerek fenntartható átállása csaknem 3,6 billió dollár éves értéket és 191 millió munkahelyet teremthet 2030-ra.
A nagy potenciális üzleti lehetőségek ezen a területen az ökoturizmus, az új precíziós mezőgazdasági technológiák, a fenntartható erdőgazdálkodás és az ellátási lánc innovációi. Valamint a körkörös gazdaság a textíliák és a fenntartható inputok terén is nagy lehetőségek körvonalazódnak.

A földvagyon megőrzése és helyreállítása a jövő nemzedék érdekét is szolgálja. Az élelmezési rendszerek a világ legnagyobb foglalkoztatói a fiatalok körében. 
Vállalkozási befektetésekre van szükség ahhoz, hogy olyan képességeket fejlesszenek ki, hogy értelmes munkát végezhessenek, vagy „ökovállalkozók” lehessenek az új helyreállítási gazdaságban.