Az első műanyag túllépési nap volt

422
Műanyaghulladék kezelése
Műanyaghulladék kezelése

A körforgásos gazdasági modellben is a túl sok műanyaghulladék kezelése, és újrahasznosítása fókuszban van. Július 28-án volt az a pont, amikor már az előállított műanyag mennyisége nagyobb a bolygó gazdasági kapacitáshoz képest.

Az Environmental Action jelentése szerint 2023 elejétől a világ lakosságának 40%-a olyan területen él, ahol a keletkező műanyaghulladék mennyisége már meghaladta a kezelési kapacitást.

Július 28-tól ( az első Plastic Overshoot Day-től) ez a szám 60%-ra emelkedett.
A műanyag napja jelenti azt a kritikus pontot, amikor a műanyag iránti kollektív keresletünk, a rendszerek túllépi(k) a hulladékgazdálkodási hatékony kezelésének képességét. A következmények az ökoszisztémákon átgyűrűznek. Hisz a műanyagszennyezés elönti óceánjainkat, veszélyezteti a vadon élő állatokat és az emberi egészséget is.

„Jelentésünk arra emlékeztet, hogy a globális műanyagválság súlyosbodik. Egyre nagyobb szükség van a cselekvésre!” – nyilatkozta Sarah Perreard, az EA társ-vezérigazgatója, az érdekelt felek bevonásával foglalkozó vezető. 

„Az állami fellépés önmagában nem képes orvosolni a műanyagszennyezési válságot. Azt akarjuk, hogy a jelentésünkben szereplő szereplő kutatások és eredmények hatékony eszközt jelentsenek a vállalatok számára.”

Egy ambiciózus Globális Műanyagszerződést támogatnának. Együtt, közös erőfeszítésekkel és határozott lépésekkel legyőzhetjük ezt a válságot, és olyan jövőt építhetünk, ahol a Plastic Overshoot Days már a múlté lesz.

A jelentés májusi közleménye óta már készen van egy globális műanyagszerződés első tervezeteamelyet a Kormányközi Tárgyaló Bizottság  ( INC-3 ) következő ülésén, novemberben Nairobiban tárgyalnak meg.

Plastic Overshoot: Mit mondanak a számok?

A globális műanyaghulladék 43 százalékát jelenleg nem megfelelően kezelik élettartama végén. 2023-ban a helytelenül és a természetbe kerülő hulladékok mennyisége várhatóan várhatóan eléri a 68,6 millió tonnát.

Az egy főre jutó éves átlagos műanyagfogyasztás 20,9 kiló, a legalacsonyabb és a legnagyobb fogyasztó között 50-szeres a tényező.

Minden országnak megvan a maga Plastic Overshoot Day-je kezelés, amely a termelt műanyaghulladék mennyisége és annak képessége (úgynevezett rosszul kezelt hulladékindex ) határoz meg. Az Egyesült Államokban november 30-ra esik. 

10 ország archetípusok kerülnek meghatározásra, amelyek az országokat a következők alapján képviselik:

A lakosság által előállított és felhasznált műanyag mennyisége

Milyen jól kezelik a műanyagot, amikor hulladékká válik?

Mennyi műanyaghulladékot exportál az ország

Mennyi műanyag hulladékot importál az ország?

Milyen jól kezelik az importált hulladékot, miután megérkezik az országba?

Mi a 10 szennyező archetípus?

Tranzaktorok (9 százalék) – olyan országok, amelyek sok hulladékot exportálnak, de a szomszédos országokból is sokat importálnak. A hulladékcsere révén optimalizálták hulladékkezelési gyakorlataikat – ennek eredményeként a rosszul kezelt hulladékok mennyisége alacsony, és a műanyag környezetbe való szivárgásának kockázata alacsony. 
17 európai országot foglal magában; valamint AusztráliaKanada , Szingapúr és az Egyesült Királyság.

Önfenntartók (10 százalék) – közepes és magas műanyagfogyasztók, akik belsőleg tudják kezelni a hulladékaikat, és nem támaszkodnak annak nagyexportjára. Fenntartható hulladékgazdálkodási gyakorlatot és infrastruktúrát alkalmaznak a hulladékuk hazai kezelésére. 22 ország – sok közülük Ázsia és a Karib-térség szigetországai, valamint Kína.

Küzdők (18 százalék) – közepes és magas műanyagfogyasztók, akik keveset exportálnak hulladékukból más országokba. Hazai jelentős kihívásokkal kell szembenézni a hulladékkezelés során, és nagyon küzdenek a nem megfelelő infrastruktúrával, az elégtelen erőforrásokkal vagy a megfelelő hulladékgazdálkodási előírásokkal és politikák hiányával. 42 terület – köztük sok Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában található ország; és sok szigetország is e kategóriába tartozik.

Túlterhelők (3 százalék) – nagy mennyiségű műanyagfogyasztó, akik jelentős mennyiségű hulladékot exportálnak. Hulladékukat általában jól kezelik. De a Transactors-tól eltérően a Overloaders – BarbadosIzlandIzraelDél-KoreaMáltaSpanyolország és az Egyesült Államok – nem importál hulladékot az általuk exportált hulladékért cserébe. Ez az egyensúlyhiány túlterheli más országok hulladékgazdálkodási rendszereit, és nagyon helytelen kezelési problémákat okoz.

Mérgező exportőrők (5%)  – 12 nagy mennyiségben műanyagot fogyasztó ország (BelorussziaBruneiKazahsztánKuvaitMalajziaMoldovaMongóliaMontenegró
Szaúd-ArábiaThaiföldEgyesült Arab Emírségek és Uruguay). Gyakran olyan helyekre, exportálják ahol nem megfelelő hulladékgazdálkodási infrastruktúrával rendelkezik. A műanyagszennyezésre sok hatással van a mérgező exportőröktől származó, rosszul kezelt hulladék.

Hulladékszivacsok (25%)  – 42 alacsony műanyag-fogyasztó ország Afrikában és Ázsiában, Kelet-Európában és a Közel-Keleten, melyben a kísérleteket tesznek a globális hulladékválság megoldására. Más országokból származó hulladékot nyel el, de az importált hulladék kezelésével is küszködnek. 

Hulladékmentők (4 százalék) – 9 mérsékelten műanyagfogyasztó ország ( Costa RicaHorvátországÉsztországMagyarországLettországLitvániaÚj-ZélandSzlovák Köztársaság és Svédország). Jól kezeli a hulladékaikat és a más országokból származó hulladék kezelést, amely összességében pozitív hatással van a globális hulladékválságra.