Háttal a világnak- indiai nők kiszolgáltatott helyzetben

621

 India a világ egyik leginkább katasztrófák által fenyegetett országa. A leginkább érzékeny terület a természeti katasztrófákra: árvíz, földrengés, szárazság, ciklon ?2001 óta Indiában mintegy hét súlyos földrengés volt, mely emberek tömegeit ölte meg. Az ilyen helyzetekben, különösen a nők ( várandós nők, serdülő lányok) nagyon sok kockázatnak vannak kitéve.Gondoljunk a sajtó által is elemzett nők sorozatos megerőszakolására. Vagy a környezet higiéniájának szinte teljes hiányára.

Háttal a világnak - indiai nők
Háttal a világnak – indiai nők

Szakértők szerint a katasztrófák idején a nők nagyon sok kihívással szembesülnek: az egészségügyi ellátás hiánya, szexuális erőszak a táborokban…

“Egy katasztrófa esetében, bár az első cél először is a túlélés, közvetlenül utána már más alapvető szükségletek kapnak helyet. A nők egyedi egészségügyi problémája mellett éppen a higiénia hiánya miatt is életveszélyes komplikációk léphetnek fel a terhesség és a szülés ideje alatt.” mondta Frederika Meijer, az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) igazgatója.

Éppen ezért az indiai kormány és az ENSZ új iránymutatásokat készített, hogy hogyan kell kezelni a reproduktív és szexuális egészségügyi szükségleteit a lányoknak és a nőknek, amikor katasztrófa van. A cél az, hogy csökkentsék a nemi erőszakot, a HIV-fertőzést és az anyák és újszülöttek morbiditását és mortalitását. Hogy a humanitárius katasztrófa ne kövesse a természeti katasztrófát!

A katasztrófák utóhatásaként jelentkezik az is, hogy a kitelepített lakosság négy százaléka terhes, ebből 15 százalék esetében halálos szülészeti komplikáció lép fel. A segítő szolgáltatások pl. a várandós anyákat nőgyógyászok és képzett szülésznők támogatják, sterilizált szállítási készleteket felhasználva. Foglalkoznak a nemi alapú erőszakkal is,. Orvosi, pszichológiai ellátással próbálják a nőket támogatni. Hozzáférést biztosítanak fogamzásgátlókhoz, mint például az óvszer és a tabletta, mint a szexuális úton terjedő betegségek ( HIV / AIDS) antiretrovirális kezelésére használt szerekhez.