Japán háromszorosára növeli szélenergia-termelését

755

A japán kormány a jelenlegi háromszorosára növeli az ország szélenergia-termelésének mértékét egy áprilisban kezdődő, 310 milliárd jenes fejlesztési program keretében – írta hétfőn a Jomirui Simbun japán napilap.

Japán háromszorosára növelheti szélenergia termelését
Japán háromszorosára növelheti szélenergia termelését

A kormány Honsú és Hokkaidó sziget északnyugati területein készül támogatni a szélkerekek felállítását és a távvezeték-rendszert kiépítését. A szélenergia 2011-ben a japán áramtermelés kevesebb mint 0,1 százalékát adta, annak ellenére, hogy előállítása a kormány felmérései szerint nagyjából tíz jenre jön ki kilowattóránként. Ez nagyságrendileg megegyezik a földgázalapú erőművek költségeivel, de olcsóbb, mint a napenergia.

A terv értelmében a kabinet kiépíti a szükséges távvezeték-rendszert, amelyet a szélenergia-termelő cégek díj ellenében használhatnak. A távlati tervekben az is szerepel, hogy ezt a rendszert az ország délnyugati részeire is kiterjesszék, amivel a Jomirui forrásai szerint a jelenlegi hatszorosára tudnák növelni a szélenergia-termelést.

A fosszilis energiahordozókkal gyakorlatilag egyáltalán nem rendelkező Japán a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesetet követően kezdett nagyobb figyelmet szentelni a megújuló energiaforrásoknak. A szélenergia kormányzati támogatása mellett a közelmúltban több hatalmas napelemfarm építésébe kezdtek a szigetországban.

Forrás: MTI