A női munkaerő forradalmasíthatja a latin-amerikai vállalkozásokat

700

Daniel Velasquez egy kis snack-feldolgozó cég tulajdonosa, Hondurasban. Gyümölcsdarabokat gyártanak, melyeket országszerte bodegákban értékesítenek. Néhány évvel ezelőtt Daniel nehézségekbe ütközött: elegendő gyalugépet kellett találnia, amelyek megfelelőek a vállalat minőségi előírásainak. Az ellátási kérdések tipikus fejfájást okozó kérdések a vállalkozások tulajdonosai számára. Daniel problémájának megoldása egy atipikus helyről származott: egy nemek közötti egyenlőség politika ( a női munkaerők) adta a megoldást.

A női munkaerő forradalmasíthatja a latin-amerikai vállalkozásokat
A női munkaerő forradalmasíthatja a latin-amerikai vállalkozásokat

Manapság gyakori, hogy a multinacionális vállalatok és a nagy szervezetek olyan politikákat alakítanak ki, amelyek elősegítik a nemek közötti egyenlőséget a munkavállalók és beszállítók számára. Bár valószínűleg nem gondolunk ilyen politikákra a kisvállalkozások, különösen a fejlődő országok körében. Pedig nagyon fontos eszköz lehet: egy olyan régióban, mint Közép-Amerika. Itt a munkahelyek kétharmadát a kisebb cégek alkotják.

A gazdasági lehetőségek esélyegyenlőségének hiánya Közép-Amerikában komoly probléma,. Ez nem csak a nők millióit érinti, hanem az egész ország növekedési potenciálját is korlátozza.

A Világgazdasági Fórum 2017-es nemi hovatartozásairól szóló jelentése , amely 144 országot értékelt, Hondurast a listán a 123. helyre rangsorolták ??a nemek közötti egyenlőségre, a munkaerő-piaci részvétel, és a 99. a becsült bevételek egyenlőségével kapcsolatban.

A szomszédos Guatemala még alacsonyabb eredményt ért el. Nicaraguai a nemek közötti egyenlőség legtöbb mutatójában jó eredményt ért el, a 115. helyet a munkaerő-részvétel egyenlőségében és a béregyenlőség  tekintetében a 111. helyre rangsorolták.

Ennek a problémának az egyik oka az, hogy sok olyan kisvállalkozásban –  amelyek hozzájárulnak a régió foglalkoztatásának nagy részéhez – a nőknek kevesebb esélye van arra, hogy bérbe vegyenek, kevesebbet keresnek azért, hogy ugyanazt a munkát végezzék, és kevésbé valószínű, hogy előrehaladnak a cégen belül.

A nők más akadályokkal is szembesülnek. A magas szintű informális és korlátozott kormányzati kapacitással a munkaügyi szabályozások érvényesítése érdekében a szülési szabadság körüli jogi védelmet gyakran nem veszik igénybe. A régió számos országa, köztük Honduras és Nicaragua is olyan törvényekkel rendelkezik, amelyek tiltják a szexuális zaklatást a munkahelyen. Ennek ellenére továbbra is problémát jelent számos női alkalmazott számára, mivel a Hondurasban élő nők 90% -a szexuális zaklatás szenved el.

A nők is beszállítói hátrányokkal szembesülnek, mivel a férfiak jobban hozzáférnek a hitelhez, a képzéshez és – főleg – a hálózatokhoz. Ez utóbbi megkönnyíti számukra, hogy beszállítókká váljanak a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára. Láttuk, hogy a kkv-k megváltoztatása érdekében az állami politikák nem elégségesek. A vállalkozóknak és a vezetőknek is meg kell felelniük a nemek közötti egyenlőség igényeinek. És ez a legjobb módja annak, hogy bebizonyosodjon a nemek közötti egyenlőség érvényesülése jó üzletet jelenthet.

2012 óta a TechnoServe végrehajtotta az Impulsa tu Empresa-t (“Drive Your Company”), amely közel 1000 kisvállalkozás üzleti tevékenységét javította Guatemalában, Hondurasban, Nicaraguában és El Salvadorban.

A program kiemelten kezelte a női vállalkozók kapacitásának növelését . A vállalkozók több mint fele nő volt.
A képzési tananyag kilenc olyan gyakorlatból áll, amelyek nem csak a női munkavállalók és beszállítók számára nyújtanak segítséget, hanem segítik a KKV-k előtt álló leggyakoribb problémák megoldását is: Mint például a szakképzett munkavállalók toborzása és megtartása, a beszállítók listájának összeállítása, a piacok bővítése és új termékek kifejlesztése.