Ökoinnováció-a környezetvédelem jó üzlet

918
ökoinnováció
Ökoinnováció-a környezetvédelem jó üzlet

Ökoinnováció. Ez lehet az üzletfejlesztés egyik kulcsszava a jövőben. Új piacokra lehet vele betörni, új munkahelyeket lehet teremteni. A környezetvédelem jó üzlet ? a zöldvállalatok Európában 3,4 millió embernek adnak munkát.

A horvát főváros, Zágráb melletti autópályákhoz készült zajvédőfalak egy új innováció eredményei. Negyven százalékban újrahasznosított gumiból készültek.
2009-ben indult az az európai ökoinnovációs projekt, amelynek köszönhetően létrejöhetett ez a fejlesztés. A falak gyártásában egy kisvállalkozás is részt vesz, itt zúzzák porrá azokat a gumikat, amelyeket beépítenek az elválasztófalba. A cég elnöke szerint ez egy kiváló újítás.

– Ha elérjük kitűzött célunkat, reményeink szerint újabb harminc embernek adunk majd munkát, és megduplázzuk gyártókapacitásunkat ? mondta Damir Kirić, a Gumiimpex elnöke.

A gumiport később egy másik üzemben keverik össze cementtel, majd öntik formára a zajcsökkentőfalat. Ennél a cégnél is újabb munkahelyek jöttek létre, köszönhetően a termelés fellendülésének.

– Új ajtók nyíltak meg előttünk. Csak Horvátországban huszonöt százalékos forgalombővüléssel számolunk, és a környező országokban is terjeszkedünk ? nyilatkozta az Euronews-nak Danica Jelenić, a Beton Lučko ügyvezető igazgatója.
Más cégeket is bevontak a projektbe, de az ügyvezető is befektetett. 355 ezer eurót ? vagyis több mint százmillió forintot. És egyáltalán nem bánja. ? Az, hogy részt veszünk ebben az európai projektben, tényleg erősíti vállalkozásunk pozícióit. Komoly előnyeink vannak belőle a piacon ? jelentette ki Danica Jelenić.

Az európai ökoinnovációs program pénzzel is támogatja a fejlesztéseket. Mostanáig több mint kétszáz projekt kapott támogatást szerte Európából.
A gumi zajvédelmet a zágrábi egyetemen találta fel Stjepan Lakušić professzor. Ahhoz, hogy üzlet is legyen belőle, pénz kellett. Az európai ökoinnovációs program a források felét, félmillió eurót ? vagyis százötvenmillió forintot ? biztosított. A techológiát most a szomszéd országokba akarják eladni. Mindenhol szükség van a gumik újrahasznosítására.

– Hatvanöt tonna gumit kell feldolgozni egy egy kilométer hosszú, egy méter magas elválasztófalhoz. Vagyis nyolcezer autógumit ? magyarázta Stjepan Lakušić.

Az új technológia iránt máris nagy az érdeklődés, különösen azért, mert a gumifalakat olcsóbb legyártani, mint a hagyományosat.

– Az újrahasznosított gumi felhasználásával tíz-tizennyolc százalékkal lehetünk olcsóbbak a hagyományos termékekhez képest ? nyilatkozta a projektkoordinátorként is dolgozó Stjepan Lakušić professzor.

A gumizúzással foglalkozó vállallkozás vezetője, Damir Kirić ehhez már csak annyit tett hozzá: azért lehetnek sikeresek, mert újrahasznosított anyagokból, emberi hozzájárulás és új techológiák segítségével állítanak elő valami teljesen újat

CSR Hungary Magazin feliratkozás
CSR Hungary Magazin feliratkozás