GoPink:Rózsaszín összefogás a daganatos betegek gyógyulásáért

428
GoPink
Biofungi:Gopink

A rózsaszín csomagolású termesztett gombatermékek eladásából befolyt összeggel idén is a daganatos betegek gyógyulását és együttesen a Szent János és Szent Margit Kórház mellrák ellenes munkáját segíti a Bio-Fungi Kft.

A magyar piacvezető gombaipari cég, a Bio-Fungi Kft. tevékenységében kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, az egészséges életmód, így szívügyüknek tekintik az olyan megbetegedések megelőző kampányainak támogatását, mint az emlőrák. Magyarországon évente közel nyolcezer új emlődaganatot diagnosztizálnak és, mivel a korai stádiumban felismert emlődaganat jó eséllyel gyógyítható, így a hangsúly a megelőzésen és a szűrővizsgálatok fontosságán van. Erre hívja fel a figyelmet minden év októberében a cég GoPink kampánya a rózsaszín csomagolású gombatermékeivel. Az eladásukból befolyt összeggel a Bio-Fungi Kft. már 2012 óta támogatja a mellrák ellenes harcot és a daganatos betegek gyógyulását.

„Az elmúlt négy évben a Szent Margit Kórházat és a Szent János Kórház és Szakrendelőt támogattuk GoPink kampányunkkal, amelynek köszönhetően többek között új kezelőágyakat és az emlősebészetben nélkülözhetetlen eszközöket és készülékeket tudtak beszerezni – mondta el Mutsy Árpád a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa.

A szűrővizsgálatok fontossága

Évente csaknem 8500 főt diagnosztizálnak Magyarországon mellrákkal, élete során pedig minden nyolcadik-kilencedik nő érintett lesz a betegségben. Szintén megemlítendő, hogy az új betegek kb. 10%-a 45 évesnél fiatalabb, vagyis ők még nem kapnak meghívót a szervezett népegészségügyi szűrésekre. Az emlőrák halálozás évente kétezer fő feletti.

Az emlőrák nem megelőzhető betegség, a megelőzés, a prevenció eszköze nincs a kezünkben. A korai diagnózisé viszont igen, hiszen a korai stádiumban felfedezett emlőrák esetén a túlélés jelentősen javítható!

Sokan nem tudják, hogy 40 éves kor alatt is lehet valaki beteg, ezért bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal menjünk el ultrahangos és/vagy mammográfiás vizsgálatra. 18-20 éves kortól mindenképpen érdemes éves nőgyógyászati szűrésre járni (citológia, kismedencei ultrahang, emlővizsgálat), illetve a 45–65 év közöttieknek a behívó formájában kapott mammográfiás szűrésen részt venni. De 65 éves kor után sem szűnik meg az emlőrák rizikója, innentől kezdve is kell vizsgálatra járni. Sajnos a vizsgálatra behívott és veszélyeztetett nők fele megy el vizsgálatra, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

A mellrák elleni küzdelem hónapjában is arra biztatjuk az érintett lakosságot, hogy rendszeresen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon és rendszeresen végezzenek önvizsgálatot, hiszen a túlélés esélye jelentősen javítható a korai stádiumban felfedezett betegség esetén. Figyeljünk oda magunkra, hogy még sok időt tudjunk együtt lenni szeretteinkkel!

A termesztett gomba ereje

Miért egészséges a gomba?
Miért egészséges a gomba?

A csiperkegombát gyakran említik a rákellenes harc egyik eszközeként, mivel rendszeres fogyasztása segíthet megakadályozni a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését. Az ösztrogén túlzott megemelkedését az aromatáz enzim működése okozza, különösen a menopauzán átesett nők esetében. Az ösztrogénnel összefüggő rákos megbetegedések kezelésére jelenleg aromatáz-inhibítorokat használnak. Az aromatáz hatását összefüggésbe hozták más ráktípusokkal is, mint pl. a prosztata-, húgyhólyag-, petefészekrákkal. Bebizonyították, hogy az aromatáz enzimet gátló anyagok jelenlétével sikeresen megelőzhetőek ezen ráktípusok kialakulása.

A prosztatarák esetében egy másik enzim, az 5-alfa-reduktáz hozható összefüggésbe a megbetegedéssel, ami a tesztoszteron háztartás felborításával okoz problémát a betegek szervezetében. 2004-ben végzett kutatások bebizonyították, hogy a csiperkegomba hatóanyagai mind az aromatáz, mind pedig az 5-alfa-reduktáz enzim működését képes gátolni. Sőt mi több, a már kialakulóban lévő tumorok esetében gombakivonatokkal sikeresen csökkentették a rákos sejtek poliferációját.

A termesztett gombának alacsony a kalóriatartalma, gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt és koleszterint, magas a víz- és élelmi rost tartalma. Ásványi anyagokban (Szelén, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, kálium) és vitaminokban (B- és D-vitamin) szintén gazdag és erős antioxidáns. Fontos, hogy ne hámozzuk a gombát, mert így értékes tápanyagokat veszítünk, csak folyó víz alatt, gyors öblítéssel tisztítsuk meg. Mivel modern körülmények között termesztik, ezért fogyasztása biztonságos és az év minden napján frissen elérhető.