A nők lemaradnak a munkahelyen a mesterséges intelligencia használat terén?

680
Nők és mesterséges intelligencia a munkahelyen
Nők és mesterséges intelligencia a munkahelyen

Világszerte robbanásszerűen nő az érdeklődés az AI-eszközök iránt, de a női alkalmazottak lemaradnak férfi kollégáik mögött a technológia használatában. A mesterséges intelligencia nem használata nemcsak az egyéni karrierpályákra, hanem a jövő munkahelyeit létrehozó és betöltő cégekre is komoly kihatásai lehetnek.

A technológusok úgy vélik, hogy a generatív mesterséges intelligencia egy teljesen új iparággá válik. De a nők nem voltak olyan lelkesek, mint a férfiak, hogy magukévá tegyék. Az Oliver Wyman Forum 25 000 dolgozó felnőtt részvételével végzett kutatása szerint világszerte a 18-65 év közötti férfi munkavállalók 59%-a nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább egyszer használ generatív AI-eszközöket, míg a nőknek csak 51%-a mondja ezt. Ezek a különbségek továbbra is fennállnak a korcsoportok és a vizsgált 16 földrajzi terület között.

A legszomorúbb talán az, hogy a különbség a legfiatalabb munkavállalók között a legszélesebb: a 18-24 éves férfiak 71%-a nyilatkozik úgy, hogy hetente használ generatív mesterséges intelligencia, míg a nők 59%-a.

Ha nem foglalkozunk vele, ez a különbség nemcsak felerősítheti a nemek közötti egyensúlyhiányt az automatizálásra hajlamos hagyományos „rózsaszín galléros ” foglalkozásokban – mint például az ügyfélszolgálat, az oktatás és az egészségügy -, hanem korlátozhatja a nők lehetőségeit a jövőbeli foglalkozásokban.

A jó hír az, hogy a vállalatok képesek megfordítani ezt a tendenciát. Azáltal, hogy további ismereteket nyújtanak, közös jövőképet alakítanak ki a dolgozókkal, bővítik az IT-csapatokat. Pl női kollégákkal.Valamint meghívják az üzleti egységek vezetőit és a Z generációs „szuperfelhasználókat” párbeszédre. Így a vezetők több nőt ösztönözhetnek a generatív mesterséges intelligencia elfogadására.

Szinte minden alkalmazott felismeri a generatív AI fontosságát, még akkor is, ha még nem használja. Az Oliver Wyman Forum által megkérdezettek 98%-a azt mondta, hogy a következő öt évben tovább kell fejleszteniük a tudásukat a mesterséges intelligencia miatt.
A legtöbb alkalmazott – a szellemi dolgozók 77%-a, a kékgallérosok 74%-a és a rózsaszín gallérosok 71%-a – azt állítja, hogy a munkáltatói támogatás kényelmesebbé tenné a mesterséges intelligencia alkalmazását a munkahelyén.

Ám míg a dolgozók alig várják, hogy megszerezzék ezt a képzést, a vállalati vezetők úgy vélik, hogy csak a munkaerő 40%-ának van szüksége ilyen továbbképzésre. Ez a kapcsolat megszakítása szorongást kelt a dolgozókban, akik kíváncsiak arra, hogy a generatív mesterséges intelligencia hogyan zavarhatja meg vagy szünteti meg munkahelyi funkcióikat.

A dolgozóknak nem mindig könnyű kezdeményezni. Az idő és pénz ráfordítás a fontos még. A költség az egyik tényező; egy másik az idő, amely értékes áru a családi és háztartási kötelezettségekkel zsonglőrködő emberek számára.

A munkaadók úgy kezelhetik ezeket a problémákat, hogy a munkanap során kiterjedt mesterséges intelligencia-képzést kínálnak. Azok a vállalatok, amelyek számos lehetőséget biztosítanak a személyestől a virtuálisig, a csapattól a függetlenig, és különböző szinteken és felhasználási esetekben, ott jobban elkötelezik magukat a nők is. Ez különösen azoknak a nőknek lesz hasznos, akik olyan munkahelyeken dolgoznak, aholnagyobb valószínűséggel jelenik majd meg a mesterséges intelligencia.

Egyes vállalkozások már előre gondolkodnak, különösen az olyan munkakörökben, amelyeket az AI jelentősen érint. Az egyik nagy nemzetközi bútorüzlet például a call center dolgozóit tanítja belsőépítészeti tanácsadónak. A közelmúltban bevezetett mesterséges intelligencia-bot képes kezelni az ügyfelek lekérdezéseit, így az alkalmazottak otthoni tanácsadási és fejlesztési szolgáltatásokkal segítik az ügyfeleket.

MÉRHETŐ FELELŐSSÉG- AZ ESG ÚTJÁN (2024. május 09-től)
Hol van a mérés helye az átláthatóság érdekében a vállalati fenntarthatóság és felelősség rendszerében a cégeknél/szervezeteknél? Különösen akkor, amikor az EU a gyors, zöld átállás érdekében gyorsítani szeretné a cégek fenntarthatósági teljesítményét, s ezért sokasodó szabályozások és rendelkezések követelményeinek kell eleget tenni.
Úgy, hogy számtalan cégnél még nem rendelkeznek alapinformációkkal az ESG méréssel kapcsolatban. Sőt jelenleg még további részletekre is várni kell a szabályozások kapcsán. CSRD/CSRDD/ ESG törvény etc…
Hogyan készüljünk a várható fenntarthatósági feladatokra? Amelyek egyébként nem csak a mérésre (adatgyűjtésre, rendszerezésre, elemzésre) korlátozódnak.
Erre ad választ a MÉRHETŐ FELELŐSSÉG- Úton az ESG felé kurzuscsomagunk.
KATTINTS IDE A TOVÁBBI INFOKHOZ!