A műanyagzacskók betiltása Magyarországon is

863
A műanyagzacskók betltása
A műanyagzacskók betltása

A műanyag zacskók forgalmazásának teljes tiltását tervezi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Várhatóan szeptember végén hozzák nyilvánosságra azt a jogszabálytervezetet, amitől a műanyag zacskók használatának jelentős csökkenését várja az ITM.

Magyarországon évente több mint 80 darab műanyagzacskót használnak el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik, állítja a szaktárca vasárnapi közleménye.
A műanyaghulladékok jelentős része hasznosítás helyett lerakóba kerül, még rosszabb esetben a környezetet szennyezi.

Az ivóvízbe is bekerülnek a műanyagok

A természetbe kikerülő műanyag nem csak az állatfajok elpusztulása miatt jelent óriási kárt, de a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba. Végső soron az élelmiszerekbe és az ivóvízbe is.

A termékdíjtörvény módosításával várhatóan emelkedik az eldobható műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók díjtétele.
Nő továbbá az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, valamint a kör tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel.
Az ITM tervei szerint 2021. január 1-jétől teljesen betilthatják a műanyag zacskókat.

A legnépszerűbb hazai online civil kezdeményezés

A Greenpeace Magyarország üdvözli az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnapi bejelentését. 100 nappal azután történt, hogy a természetvédő szervezet petíciót indított az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáért.

A greenpeace.hu/stopmuanyag oldalon elérhető petíciót három hónap alatt közel 120 ezren írták alá ?ez minden idők legnépszerűbb hazai online civil kezdeményezésének számít.

A helyi Greenpeace-irodák több hónapos kitartó munkája számos országban nagyban hozzájárult ezekhez a sikerekhez ? hangsúlyozta a zöld szervezet  közleménye.
Hasonló jellegű tilalmat már világszerte számos ország bevezetett, vagy tervez bevezetni: Új-Zélandtól Chilén és Eritreán át Romániáig.

A cikk témája az évi CSR Hungary Summit kiemelt blokkja.
Már csak ezért is várunk Téged és munkatársaid is!