António Guterres az új ENSZ főtitkár

854
Anóonio Guterres az ENSZ új főtitikára
Anóonio Guterres az ENSZ új főtitikára

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag javasolta Antonio Guterrest az ENSZ főtitkárának. A volt portugál államfő az ENSZ-ben tartott első sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy határozottan kell harcolni a terrorista csoportok, a szélsőséges erőszak, a populizmus és az idegengyűlölet megnyilvánulásai ellen.

Ki is az új ENSZ főtitkár?

A volt portugál kormányfő a portugál politika egyik legelismertebb alakja. Az 1974-es szegfűs forradalom idején kezdett politizálni a baloldalon, s jól ismeri az ENSZ szervezetét és működését is, hisz 1995 és 2005 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát irányította. Éppen abban az időszakban amikor a második világháború után a legnagyobb menekült-és humanitárius válság volt.

Talán emiatt is Guterres iránt nagyok a várakozások a világszervezetben. Ban Ki Munt ugyanis a világszervezet egyes  – egyelőre nevüket nem vállaló ? tisztségviselői gyenge főtitkárnak tartották, aki nem volt képes erélyesen fellépni a világ jelenleg pusztító komoly válságainak megoldása, de legalábbis enyhítése érdekében. Az új főtitkártól érdemleges kezdeményezéseket várnak például a szíriai, a jemeni, vagy a dél-szudáni helyzet rendezését illetően.

Guterres már a múlt héten ? miután a BT jelölte ? kiemelte, hogy ENSZ-főtitkárként a ?legelesettebbeket?, valamint ?a konfliktusok és a terrorizmus áldozatait? szeretné szolgálni.

Forrás: MTI