Tisztább város – óriás kávéscsészékkel

673
Tisztább város óriás csészékkel
Tisztább város óriás csészékkel

Manchester legforgalmasabb utcáján 11 óriás kávéscsésze alakú láda hívja fel a figyelmet a papírpoharak újrahasznosítására. Becslések szerint 7 000 000 papírból készült forró ital csészét dobnak ki a szemétbe. Ebből kevesebb mint 1%-ot hasznosítanak újra.

Csak Manchesterben átlag naponta 272 602 papírpoharat használnak. Ugyanakkor a kutatások szerint az emberek 81%-a azt tapasztalja, hogy a papírpoharak többsége az utcákon landol. A városnak milliókba kerül az illegális hulladéklerakás és a közterületek tisztítása. Tehát igen csak költséges ez a típusú megoldás.

Olcsóbb a fogyasztói magatartás megváltoztatása. A szemléletformálás.
Hugh Fearnley Whittinstall kampánya a papírból készült forró ital csésze, mint hulladék kérdéskörre hívta fel a figyelmet.
Korábban már írtunk arról, hogy a Mc Donalds, a Starbucks, Costa közös vállalást adtak ki, hogy növelik a felhasznált papírcsészék újrahasznosítási arányát.

Manchesterben a város kampányának keretén belül összegyűjtik a papírcsészéket, melyeket a közösségi kertekben szorgoskodók virágcserépként hasznosítanak újra.
Ha ez a helyi program sikeres, akkor több helyi hatóság jelezte részvételét hasonló programokban.
Ez hosszú távú és fenntartható megoldást jelent.