Az éghajlatváltozás egészségügyi kockázatokkal is jár

419
Éghajlatváltozás és egészségügyi kockázatok
Éghajlatváltozás és egészségügyi kockázatok

Az éghajlatváltozás emberi egészségét fenyegető veszély olyan nagy, hogy alááshatja a fejlesztés és a globális egészség 50 évnyi eddigi nyereségét. Figyelmeztetnek a szakértők.

Sokat beszélünk az éghajlatváltozásról, de kevesebbet az emberek egészségére ható kockázatokról.

Az extrém időjárási események, mint például az árvizek és a hőhullámok növelik a fertőző betegségek, a rossz táplálkozás és a stressz kockázatát. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a rossz levegőjű, szennyezett városokban élők és dolgozók hosszú órákat dolgoznak és kevésbé gondolnak arra, hogy pihenni is kell.. Ez negatív hatással lehet a szívre, a légzésre és a mentális egészségre.

Tudjuk, hogy az éghajlatváltozás mérséklése nem történik meg, akkor az átlaghőmérséklet 4 Celsius fokos emelkedéséhez vezethet, ami az aszályok, az áradások, viharok és a tengerszint emelkedésével jár.

“Az éghajlatváltozás nagyon komoly és potenciálisan katasztrofális hatással van az emberi egészségre és az emberi túlélésre” – nyilatkozta Anthony Costello, a University Health Center (UCL) Globális Egészségügyi Intézetének igazgatója.”Az éghajlatváltozást jelentős egészségügyi problémaként tekintjük, és ezt gyakran elhanyagolják a politikai vitákban.”

A The Lancet orvosi folyóirat által kiadott és közzétett jelentést egy szakértői testület dolgozta ki. Beleértve az európai és kínai klíma-tudósokat és földrajztudókat, a szociális, környezetvédelmi és energetikai tudósokat, a biológiai sokféleséggel foglalkozó szakértőket és az egészségügyi szakembereket.

A Jelentés szerint mivel az éghajlatváltozás mérséklésére adott válaszok közvetlen és közvetett egészségügyi előnyökkel járnak – a levegőszennyezés csökkentésétől a táplálkozás javításáért – egy összehangolt erőfeszítés nagyszerű lehetőséget jelentene a globális egészség javítására.

A jelentés szerint az éghajlatváltozás közvetlen egészségkárosító hatásai a gyakoribb és intenzívbb időjárási eseményekből származnak. A közvetett hatások a fertőző betegségek, a levegőszennyezés, az élelmiszerbiztonság és az alultápláltság.

“Az éghajlatváltozás orvosi vészhelyzet” – mondta Hugh Montgomery, az UCL emberi egészséggel és teljesítményt nyújtó intézetének igazgatója és a jelentés szerzője.

A testület szerint az éghajlatváltozás elleni fellépéshez már számos módja nyílt azonnali egészségügyi előnyök elérésére.

A kevesebb fosszilis tüzelőanyag elégetése például csökkenti a légzőszervi megbetegedéseket.Ha az emberek sétálnak, kerékpároznak, akkor ez egyre nagyobb mértékben csökkenti a szennyezést, a közúti baleseteket. Valamint az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke arányát.

Ha még nem csatlakoztál Közösségi oldalainkhoz,
akkor KATTINTS az alábbi linkekre:
CSR Hungary Facebook
CSR Hungary Linkedin