Az EU az 1X használatos műanyag ellen

867
Az EU az 1X használatos műanyag ellen
Az EU az 1X használatos műanyag ellen

Az EU célja az, hogy 12 éven belül az összes egyszer használatos termék újra felhasználható vagy újrahasznosítható legyen.

Totális háborút indít az EU a műanyag csomagolóanyagok ellen. A cél az, hogy 12 éven belül az összes egyszer használatos termék újra felhasználható vagy újrahasznosítható legyen. Ennek érdekében az unió 350 millió eurót szán kutatásra, amit részben a büntetőadókból akar biztosítani. Ugyanakkor a szabályozás is sokkal szigorúbb lesz, különös tekintettel a távol-keletről érkező termékekre.

500 év kell a műanyag lebomlásához

Minderről az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke Frank Timmermans beszélt, aki azt mondta, hogyha nem csinálunk semmit, akkor 50 év múlva több műanyag lesz az óceánokban, mint hal, utalva arra, hogy nemrégiben kutatók 10 kilométeres mélységben élő élőlények szervezetében találtak műanyagokat.

A holland politikus szerint az új szabályok, vámok és adók semmit nem érnek anélkül, hogy az emberek felfognák, hogy egy bolti műanyagszatyrot 5 másodperc alatt lehet legyártani, amit aztán 5 percig használunk, de a lebomlásához 500 év kell, és ugyan ez igaz a szívószálakra, eldobható poharakra és a palackokra is.

=====================================================================

CSR IRÁNYTŰ (Úton a sikeres CSR projekt felé…)
Időpont: 2018.01.30, kedd, 13.00 órától
Helyszín: Hotel Benczúr (Budapest)
Aki vár: Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezetője