Az USA kilép a Klímaegyezményből

993

Kilép a párizsi klímaegyezményből az Egyesült Államok. Ezt az amerikai elnök jelentette be washingtoni sajtótájékoztatóján. Nagy várakozás előzte meg a közleményt. Donald Trump azzal indokolta döntését, hogy az egyezmény hátrányosan érinti az amerikai gazdaságot és az amerikai népet. Mint mondta, az ország elnökeként az ő felelőssége, hogy véget vessen ennek az állapotnak.

“Annak érdekében, hogy teljesítsem kötelességemet azért, hogy megvédjem Amerikát és a népét, az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. De megkezdi a tárgyalásokat, hogy ismét csatlakozhasson akár a párizsi egyezményhez, akár egy teljesen új tranzakcióhoz olyan feltételekkel, amelyek igazságosak az Egyesült Államokkal, a gazdaságával, a dolgozóival, a népével és az adófizetőivel szemben.” ? fogalmazott Donald Trump.

“Mától kezdve az Egyesült Államok beszünteti a nem kötelező erejű párizsi megállapodás végrehajtását, a drákói pénzügyi és gazdasági terheket, amelyeket a megállapodás az országunkra kimér.” ? tette hozzá.

Már a bejelentés előtt sejteni lehetett a döntését, hisz az amerikai elnök a G7 csúcson is szembe került tárgyalópartnereivel a klímaváltozás elleni harc kérdésében. Korábban választási kampányában is ígéretet tett a 2015-ben aláírt egyezményből való kilépésre.