Jogunk van az egészséghez!

894

Az ENSZ és Alkotmány szerint jogunk van az egészséghez, s így az élethez. Az egészség egyetemes emberi jog. A gyógyszer ezért is több mint egy egyszerű árucikk. Életeket menthet, vagy életminőségeket javíthat. A nagy versenyképességű, nagy tőkepotenciállal és innovációs készséggel/képességgel rendelkező gyógyszeriparnak ezért is jelentős a felelőssége a társadalom felé. A szektor morális feladata az emberek egészségének a javítása. Ugyanakkor a felelősség a mienk is!

Hogy mennyire fontos az egészségtudat nekünk magyaroknak? Összességében a felmérések nem mutatnak túl biztató képet: a magyar egészségtudat az utolsó helyeken kullog, s az egészség megőrző ismereteink sem teljeskörűek. Annak ellenére, hogy egészségállapotunk alapvetően befolyásolja életminőségünket (munkaképességünket, vitalitásunkat, szellemi és lelki teljesítőképességünket).

A világ legnagyobb gyógyszergyártói is igyekeznek enyhíteni (pl. megelőzés, infrastruktúra javítása, szegények gyógyszerhez jutása…) az egészségügy fennálló hiányosságain. Nemzetközi és hazai szinten is egyre több komponensű CSR kezdeményezés körvonalazódik a gyógyszeripar részéről, melyek segítik a társadalmat ilyen szempontból is.
Asztalos Andrea, a Sanofi Aventis Zrt. kommunikációs igazgatója az Út az Egészséghez Program néven működő kardiovaszkuláris túraösvényt mutatta be részletesebben.

CSR Hungary:
Az élet minden területén, de az egészségügyben talán még inkább fontos a felelős működés. Hogyan történik ez a Sanofi esetében?

Asztalos Andrea:
A Sanofinál hosszú ideje aktív CSR tevékenység folyik. ?Fontosnak tartjuk, hogy az alaptevékenységen túlmutató társadalmilag felelős partnerként működjünk a szűkebb és tágabb környezetünkkel. Ha az újpesti telephelyet nézzük, ahol több mint 100 éve vagyunk jelen, látható, hogy tulajdonképpen körénk épült a város, közeli kapcsolatban élünk a környezetünkkel, az itt élő emberekkel. Ebből fakadóan is a felelős működés a napi tevékenységünk szerves része.

Példa erre, hogy környezettudatosan működtetjük a telephelyünket, hogy minél kevesebb energiát és vizet fogyasztunk, vagy igyekszünk minél kevesebbet nyomtatni papírra.. . Vagy az, hogy az autóflottánkban egyre nagyobb arányban környezetbarát autókat használunk, melyek kevesebbet fogyasztanak, kevesebb a káros anyag kibocsátásuk, és alternatív üzeműek.

Egy másik példa a felelős működésre a Miskolc mellett található Csanyikvölgyi telephelyünk, mely egy természetvédelmi terület közepén található, szigorú flóra és fauna monitoring rendszerrel működik, s éppen most folyik a telephely madárbarát munkahellyé való nyilvánítása.

CSR H:
A felelősségvállalási akciók fontos része az emberekhez, az egészséghez, a Sanofi alaptevékenységéhez kapcsolódik.

A.A.:
A Társadalmi Felelősségvállalásunk ezen oldalával olyan hozzáadott értéket szeretnénk képviselni, ami az  emberek egészségi állapotának megőrzését, javítását célozzák, beszéljünk itt testi vagy lelki egészségről, és egyaránt ideértjük a betegeket, illetve a közel 2000 munkavállalónkat.

A munkatársainkra irányuló felelős működést kiemelten fontosnak tartjuk, hiszünk abban, hogy egy vállalat egészséges működésének alapfeltétele az egészséges munkavállaló.  Számos belső CSR kezdeményezésünk van, ezek közül a Sano-Fit Egészségmegőrző programunkat emelném ki, mely három fő pillérre épül. Az első a rendszeres testmozgás lehetővé tétele, melyhez vállalati fitneszterem, kültéri sportpálya, aktív sportköri tevékenység, kedvezményes bérletek és egyéb, szervezett sport programok nyújtanak lehetőséget a kollégák számára. A második pillér az egészséges táplálkozás: mindegyik telephelyi éttermünkben létrehoztuk a Sano-Fit menüt, mely csökkentett szénhidráttartalmú és diabéteszes kollégák is kockázat nélkül fogyaszthatják. A harmadik, és nem kevésbé fontos eleme a programnak a díjmentesen választható éves egészségügyi szűrés, mely teljes körű kivizsgálást jelent a vállalat valamennyi munkavállalója számára.  A program része a Francia- Magyar Kereskedelmi Kamara Egészség Chartájának, jó példaként ajánljuk más vállalatok számára is.

CSR H.:
A belső CSR kezdeményezéseken túl a betegek igényeire összpontosítva jött létre az ?Út az egészséghez Programot?. Milyen előzményekre tekint vissza?

A.A.:
Az ?Út az Egészséghez Program? a Szent Ferenc Kórházzal született partnerség eredménye, melynek célja, a kardiovaszkuláris eseményen átesett betegek rehabilitációja, illetve az egészségügyi kockázattal élők egészségmegőrzésének a javítása, betegségek megelőzése.

Út az egészséghez Program
Út az egészséghez Program

A szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a kóros elhízás vezető halálokok Magyarországon. A lakosság mintegy fele érintett valamelyik betegség által

A már bekövetkezett betegség esetén nagyon fontos a megfelelő terápia és a gyógyszeres kezelés. Emellett legalább olyan hangsúlyos a megelőzés szerepe, a prevenció.

Az egészség megőrzése és visszaszerzése közös feladat; az orvos, a megfelelő terápia és a beteg egyformán szükséges hozzá.
Az ?Út az egészséghez Program? keretében tanösvényeket alakítunk ki, melyek egy eszközökkel ellenőrzött mozgásprogramra hívják az érdeklődőket. A túra az egészségesek esetében a megelőzést, a szív- és érrendszeri betegséggel és magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja. A túrák egyénileg vagy gyógytornász kíséretében zajlanak, közben egészségügyi adatrögzítés, pulzusmérés zajlik, mely értékeket egészségügyi szakemberek értékelnek ki. Azok számára, akiknél kiugró értékeket észlelnek, a kórház szakrendelésein betegség specifikus szűrővizsgálatokat kínál.

A program résztvevői megismerkedhetnek szívük működésével, a terhelés hatására bekövetkező szervezet reakciókkal. Ehhez az egyéni egészséges pulzusszám-tartományról és a programról ismertető füzetből tájékozódhatnak a túrázók, akiknek olyan, a méréseket segítő, kölcsönözhető eszközök állnak rendelkezésére, mint a teleszkópos túrabot, a pulzusmérő karóra, illetve a későbbiekben az okostelefonhoz bluetooth-szal csatlakoztatható szívritmusmérő.

A tanösvénynek saját ? szívet formáló ? túrajelzése van, ez segít a tájékozódásban a rövidebb, 2,7 kilométeres és a hosszabb, 5,1 kilométeres szakaszon egyaránt, a javasolt pulzusmérő pontokat pedig tájékoztató táblák jelzik. Az elmúlt két évben két túraösvényt valósítottunk meg, az egyiket a Szent-Ferenc Kórház közelében lévő Hárs-Hegyen, a másikat pedig Újpesten a Rex Állatsziget melletti Farkaserdőben. Jelenleg zajlik a harmadik ösvény kialakítása Miskolcon. Az eredmények önmagukért beszélnek, eddig közel 10 000 látogatója volt a két ösvénynek, és több mint 60 rizikófaktort vagy betegséget diagnosztizáltak a kórház szakemberei. A befektetés az eredményekhez képest kevés, 2-3 akut infarktusbeteg ellátásának megfelelő összegből kiépíthető és egy éven át működtethető egy-egy tanösvény.

Büszkék vagyunk a programra és nagyon köszönjük a CSR Hungary elismerését, mellyel a programot méltatták. Terveink szerint folytatjuk további ösvények kialakítását, melyekre szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Ha még nem csatlakoztál Közösségi oldalunkhoz,
akkor kattints ide!