Büntetőadót vetne ki Trump az USÁ-t elhagyó cégekre

479
Büntetőadót vetne ki Trump az USÁ-t elhagyó cégekre
Büntetőadót vetne ki Trump az USÁ-t elhagyó cégekre

Büntető-adót vetne ki Donald Trump – a Euronews közlése szerint – azokra az amerikai vállalatokra, amelyek külföldre viszik a gyáraikat. A megválasztott elnök Twitter üzenetben ígérte meg, hogy 35 százalékra emeli azon amerikai cégek termékadóját, amelyek elbocsátják Egyesült Államokbeli dolgozóikat és kivonulnak az országból, ám termékeiket az országban forgalmaznák.

Trump szerint ez a hiba sokba fog kerülni nekik. A protekcionista gazdaságpolitika mentén ugyanakkor az országon belül maradt cégeknek adócsökkentést és a szabályok enyhítését ígéri.

Donald Trump ellenzői Twitter bejegyzésére reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy Trump saját márkájú ruhakollekcióját is részben Mexikóban, részben Kínában gyártják.

A jövendőbeli amerikai elnök azt tervezi, hogy ez az új adó megbonyolítja az ország elhagyását, ugyanakkor az 50 tagállamon belül úgy mozoghatnak a vállalatok, ahogy akarnak, ezért nem számolnak fel semmilyen különadót.

Jogászok közben arra figyelmeztették az Egyesült Államok következő elnökét, hogy komoly perekre számíthat, ha a kongresszus engedélye nélkül vet ki vámot egyes cégekre.