Zöld Kína- ez a jövő Kínája?

758

Kína, a világ legnagyobb energiapiaca, szabadulna szénfüggőségétől. A kínai energiaügynökség bejelentette, hogy 2020-ig 361 milliárd dollárt fektet a megújuló energiaforrásokat használó erőművekbe. A napelemparkok mellett a víz, a szél, a geotermikus hő és az atomerőművek fejlesztésére is milliárdokat fordítanak. A nagyszabású állami projekt 13 millió embernek adhat munkát.

Zöld Kína
Zöld Kína

“2020-ra a kereskedelmi használatban lévő megújuló források éves mértéke 580 millió tonna szénnel lesz egyenértékű. A cél, hogy a nem fosszilis tüzelőanyagok elérjék az összes energiafelhasználás 15 százalékát.” ? mondta a kínai energiaügynökség helyettes vezetője.

Peking is fulladozik a szmogtól
A kínai gazdaság gyors növekedését ugyan részben a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának köszönheti, mára az ország északi területei, köztük a főváros, Peking is, fulladozik a szmogtól. A légszennyezettség többszöröse az egészségügyi határértéknek, ami már komoly társadalmi és gazdasági károkat okoz.

A légszennyezettséget csökkentő intézkedések ellenére 2020-ra az összes felhasznált energia felét még mindig a szénerőművek adják majd.

A napenergia fejlesztésére ezermilliárd jüant adnak


Decemberben a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság, vagyis a kínai gazdaságot tervező bizottság bejelentette, hogy a következő öt éves tervei szerint a napenergia fejlesztésére ezermilliárd jüant adnak. Ez körülbelül ezer nagy napenergiapark létrehozásával egyenértékű.

A napenergiára fordított költségek 2010 óta 40 százalékkal visszaestek. Kína mégis a világ élvonalába tartozik a napenergia felhasználása területén.

Forrás. Euronews