G20 és újabb Párizsi Klímacsúcs lesz

801

Megállapodtak a záródokumentum végleges szövegéről a hamburgi G20-csúcstalálkozón résztvevő állam- és kormányfők. Az egyik fő téma a klmaváltozás volt.


A leghosszabb vitát a párizsi klímaegyezmény sorsáról folytatták. A német kancellár az ülés után arról beszélt: sajnálja, hogy az Egyesült Államok kivonult a párizsi klímaegyezményből, ugyanakkor üdvözölte. hogy a többi 19 ország megerősítette elkötelezettségét a közös célok iránt.

-“Azt hiszem világos, hogy sajnos nem értettünk egyet ? ismerte be Angela Merkel, ? de nem udvariaskodtuk el a különböző álláspontokat, nyíltan kimondtuk őket.”

Az orosz államfőt elsősorban az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú tárgyalásáról kérdezték az újságírók, pontosabban arról, mire jutottak az amerikai elnökválasztást ért állítólagos orosz befolyásolás ügyében.

-“Hiba lenne, ha minden részletet elmondanék, amiről Donald Trumppal beszéltünk ? jelentette ki Vlagyimir Putyin. ? Ő kérdezett, én válaszoltam, aztán újabb kérdéseket tett fel, én meg kifejtettem a válaszaimat. Azt hiszem, elégedett volt a hallottakkal.”

Donald Trump ezúttal nem állt a sajtó elé, rögtön a gépéhez sietett. Azonban van rá esély, hogy legkésőbb az év vége előtt ismét visszatér Európába. Emmanuel Macron francia államfő ugyanis bejelentette: december 12-ére újabb klímacsúcsot hív össze.

Forrás: Euronews