Ma kezdődik a G20-as csúcstalálkozó Hamburgban

901
Ma kezdődik a G20-as csúcstalálkozó Hamburgban
Ma kezdődik a G20-as csúcstalálkozó Hamburgban

A világ 20 legnagyobb gazdaságát irányító állam- és kormányfők kétnapos találkozóján, a G20-as csúcstalálkozón a hatóságok 100 ezres tiltakozó demonstrációra számítanak Hamburgban. Mintegy 20 ezer rendőr áll készenlétben. az egyik fő téma a klímaváltozás, ami az USA visszalépése miatt is érdekes helyzet.

Több ezren tüntettek Hamburgban csütörtök éjjel a ma kezdődő G20-as csúcstalálkozó ellen. Kirakatokat törtek be, barikádokat emeltek és gyújtogattak a német nagyváros központjában az antikapitalista tüntetők. Több autó teljesen kiégett. Néhány randalírozó üvegekkel és kövekkel dobálta a rendőröket, akik vízágyúkkal, paprikaspray-vel és könnygázzal válaszoltak. Az ?Üdvözlet a pokolban? névvel azt akarják kifejezni a demonstrálók, hogy világszerte rengeteg embernek pokol az élete.

Fedél nélkül ácsorog a mintegy 12 ezer tüntető Hamburgban a Fischmarktnál, azaz a halpiacnál. A hatóságok ugyanis nem engedélyezték nekik, hogy sátrakat állítsanak fel maguknak a német városban megrendezett G20-csúcstalálkozó két napjára.

A demonstrálók csalódottak. Egyesek úgy fogalmaznak: tűrhetetlen, hogy amíg a világ urai luxushotelekben dőzsölnek, a többieknek még lesátrazni sincs joguk. Azonban a sátrak hiánya sem szegi a demonstrálók kedvét: a háborúskodás, a környezetrombolás és a globalizáció ellen tiltakoznak.

A német kormány előre úgy nyilatkozott a sajtóban, hogy nem számítanak semmilyen jelentős döntésre a csúcson ? ezzel újabb teret adva a bírálatoknak, amelyek szerint túlzás a találkozóra elköltött 500-700 millió euró.

A G20-csúcsra időzítve 29 nagy megmozdulást jelentettek be, és számos egyéb rendezvényt is tartanak a globalizáció jelenlegi formáját bíráló, környezetvédő, jogvédő és egyéb civil kezdeményezések és szervezetek.