Írásbeli tájékoztató Amerika kilépéséről a Klímaegyezményből

696
Írásbeli tájékoztató Amerika kilépéséről a Klímaegyezményből
Írásbeli tájékoztató Amerika kilépéséről a Klímaegyezményből

Benyújtotta első hivatalos tájékoztatását a Trump-adminisztráció arról, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Az ENSZ-nek küldött írásos értesítésben ugyanakkor az is benne van, hogy Washington továbbra is részt vesz a klímaváltozással kapcsolatos találkozókon a visszavonási folyamat alatt is, ami legkevesebb három évig tarthat.

Az amerikai külügyminisztérium hivatalos tájékoztatása nyitva hagyja az ajtót az ügy esetleges újragondolására, ha a feltételek javulnának az Egyesült Államok számára.

Donald Trump júniusban jelentette be, hogy országa kilép az egyezményből, mert az szerinte hátrányos Amerikára nézve, míg mások számára előnyös.

Az Egyesült Államok a világ egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátója, így kilépése súlyos károkat okozhat a globális felmelegedés megfékezésével kapcsolatban. A világ számos vezetője aggodalmát fejezte ki Washington távozása miatt.

A 2015-ben, több éves tárgyalássorozat után tető alá hozott klímaegyezményben 195 ország vállalta, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest.