Kaktuszból energia

648
Kaktuszból energiát
Kaktuszból energiát

Ki gondolta volna, hogy Mexikó szimbóluma, a kaktusz megújuló energiaforrást is jelent majd. Míg a kaktusz puha, belső húsa a kulináris, kozmetikai és gyógyászati célokat szolgál, addig a külsejét hulladékként eldobják. A kaktuszpiacon egyedül Mexikó város Milpa Alta szomszédságában naponta 10 tonna kaktusz hulladék ?termelődik?.

Felismerték a lehetőséget a kaktuszhulladékban: a biogáz potenciálját látják benne. Energiává alakítják.
Az összegyűjtött kaktuszhulladék forrásánál generátort építenek, mely várhatóan 175 kilowattórát termel. Teljes kapacitását novemberben éri el.
A folyamat mellékterméke komposztként is felhasználható . Ha sikeres, a projekt növelheti a biogáz százalékos arányát, amely hozzájárul a mexikói tiszta energia-keverékhez, valamint tovább erősíti az ország éghajlat-változási vezető szerepét .

A mexikói kormány 840 000 dollárral finanszírozta a projektet. Támogatta a helyi gazdálkodó közösség tagjai, hogy képesek legyenek életképes módszert nyújtani a regionális energiaforrások fejlesztésére és új bevételi források létrehozására . A mintamodellt szeretnék szélesebb körben is használni, több termékpiacra is kiterjeszteni.