Kanada-EU Megállapodás-Mit tartalmaz?

904
Megszületett az EU-Kanada közötti Szabadkereskedelmi Megállapodás
Megszületett az EU-Kanada közötti Szabadkereskedelmi Megállapodás

Szabadkereskedelmi Megállapodás született az Európai Unió és Kanada között, mely 7 éves előkészület után jött létre. Nem kevesebb mint 500 milliós európai piacról és a 36 milliós kanadai piac között szeretnék leépíteni az érvényben lévő vámterheket.

A várakozások szerint 20 százalékkal bővül a kereskedelem a két fél között. Ez akár 11 milliárd eurós forgalmat is termelhet, valamint évente 500 milliós hasznot hajthat az európai exportőröknek. A megállapodás 2017 tavaszán lép életbe.

Donald Tusk az Európai Tanács elnöke szerint az európai polgárok az úgynevezett átmeneti időszak alatt már a gyakorlatban is láthatják az egyezmény előnyeit..

e-book-kicsi

Jó szabadkereskedelmi minta
A kanadai miniszterelnök szerint is hamar érezni lehet a hatását a vámmentességnek, ami egyszerűbbé teszi az életét sok cégnek. Justin Trudeau szerint a kisvállalkozások, a fogyasztók rögtön érezni fogják a pozitívumokat, még mielőtt a 28 parlament ratifikálja az egyezményt. Szerinte a kereskedelmi kapcsolatok jót tesznek a középosztálynak, a gazdaságnak és egy jó szabadkereskedelmi mintát lehet mutat a világnak.

Kételyek és aggályok az Egyezményről
Az Egyezményt sokan amiatt támadták, hogy vita esetén a nagy cégek egy különbíróságon pereskedhetnek az egyes államokkal és emiatt a kritikusok szerint a kormányok alárendelt helyzetbe kerülhetnek a nagyvállalatokkal szemben.

Ha még nem csatlakoztál Közösségi oldalunkhoz,
akkor kattints ide!