Trump kihívás a klímakonferencia számára is?

535

A klímakonferencia már zajlik 20 000 résztvevővel Marrákesben. Az új amerikai elnök, Trump megválasztása itt is kisebb-nagyobb vihart kavart. Olyan vélemények is elhangzottak, hogy a világ országai felkészültek arra, hogy akár az Egyesült Államok nélkül folytassák a klímaváltozás elleni harcot.

A párizsi klímaegyezmény néhány napja lépett életbe, az amerikai elnökké választott Trump kampányában többször elmondta, ha nyer, ?eltörli? a szerződést, a globális felmelegedést pedig ?teljes viccnek? nevezte.

A fórum egyik amerikai résztvevője azonban így fogalmazott, nem aggódik, mert tudja, hogy munkájuk számít.

A konferencia helyszínénél közben környezetvédők protestáltak Donald Trump választási győzelme ellen.

“Ami az Egyesült Államokat és Kínát illeti, a klímaváltozás már nem egyszerű környezetvédelmi ügy, sokkal inkább geopolitikai, hiszen a világ két legfontosabb államáról van szó. Arra kérnénk az új amerikai elnököt, hogy ezt vegye figyelembe.” ? nyilatkozta egy kínai illetékes.

e-book-kicsi

A tavaly decemberben elfogadott megállapodás az első olyan éghajlatvédelmi egyezmény, amely a Föld szinte minden országa számára előír kötelezettségeket. Megerősíti azt a célkitűzést, hogy a légkör felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Forrás: Euronews

Ha még nem csatlakoztál a Közösségi Oldalunkhoz,
akkor kattints ide!