Körkörös gazdaság-új lehetőség India számára

1175
Körkörös gazdaság-lehetőség India számára is
Körkörös gazdaság-lehetőség India számára is

Az Ellen MacArthur Alapítvány és az ENSZ-konferencia Kereskedelmi Fejlesztési Kongresszusának (UNCTAD) az együttműködésében készült el India számára egy olyan jelentés, mely szerint a körkörös gazdaság a növekedés újragondolása. Hosszú távú jólétet biztosít. Ez az út pozitív regenerációs és értékteremtő fejlesztést biztosít. 2050-ben 624.000.000.000 dollár éves haszonnal.

A jelentésből kiderül, hogy amellett, hogy a körkörös gazdaság alapelveinek használata amellett, hogy költségmegtakarítás a vállalkozások és a háztartások számára, csökkentené a negatív externáliákat: például az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 44%-kal alacsonyabb szintre képes hozni 2050-re a jelenlegi forgatókönyvhöz képest. A környezetszennyezés is jelentősen csökkenne, ami egészségügyi és gazdasági előnyöket is hozhat az  indiai állampolgár számára.

“Ez a jelentés az Alapítvány korábbi elemzésén alapul, amely a körkörös gazdaság lehetőségét vizsgálta Európa számára a gyorsan növekvő piaci körülmények között.”- mondta Dame Ellen MacArthur . “

India erős digitális gerinchálózattal rendelkezik, mely jelentős gazdasági és társadalmi előny alapjává válhat a körkörös gazdasággal együtt.

“Hagyományosan, az indiai gazdaságnak már második természete az újrahasznosítás. Egy olyan világban, ahol egyre inkább fogynak a természeti erőforrások, a körkörös gondolkodásmódot hatékony eszköznek kell tekintenie a vállalkozásoknak, a politikai döntéshozóknak és a polgároknak is szervezett módon.” – tette hozzá Shankar Venkateswaran, a Tata Fenntarthatósági Csoportjának a vezetője.

Indiát, mint a világ negyedik legnagyobb gazdaságát gyorsan növekvő népesség, soha nem látott gazdasági dinamizmus jellemzi. Ha a jelenlegi gazdasági növekedés trendek folytatódnak, akkor előtérbe kerül az urbanizáció, az erőforrások szűkössége és az egyre mélyebb szintű szegénység.

Az üzleti vezetők és a kormányok szerte a világon hisznek a bölcsőtől a sírig növekedési modellben. A hosszú távú, fenntartható megközelítéssel párosítva. Az Ellen MacArthur Alapítvány kutatása szerint kiemelt területek bizonyítottan az élelmiszertermékek, valamint a mobilitás és a járműgyártás.

Ez azt mutatja, hogy ha a körkörös gazdaság elveit kombináljuk a kibontakozó digitális és technológiai átalakulással, akkor Indiának közvetlenül van lehetősége egy  magas szintű növekedés és fejlődés útjára lépni. Az erőforrás-hatékony rendszer értéket teremt a vállalkozások számára, tiszteli a természeti környezetet.

Az India körkörös gazdaságára vonatkozó jelentésben foglaltak más fejlődő – szegényebb – országok számára is fontos példaként szolgálnak. Még pedig annak a tekintetében, hogy  más fejlődő országoknak is érdemes törekedni arra, hogy megfeleljen mind a fenntartható fejlődési céloknak (SDGs), mind pedig a párizsi megállapodás vállalásainak.

Ha még nem csatlakoztál Közösségi oldalunkhoz,
akkor itt teheted meg!