Körkörös modellel kevesebb hulladék az elektronikában

1397

A körkörös üzleti modellnek köszönhetően az elektronikában az újrahasznosítási ágazat milliós nagyságrendű összeget szabadít fel. S ez nem csak az Egyesült Királyságra érvényes.

Körkörös modellel kevesebb hulladék az elektronikában
Körkörös modellel kevesebb hulladék az elektronikában

Az emberek vásárlási szokása, az áru használata és a termékek eldobása az elektronikában is változnak. Még hozzá a jó irányban. A körkörös gazdasági alapelvek iparági elfogadása új gazdasági lehetőségeket kovácsolhat, s így a gazdaságot még fenntarthatóbbá tudja tenni.

Ma az Egyesült Királyságban a háztartások csaknem 10%-a használ háztartási újrahasznosítási rendszereket a használt elektromos tételek eldobására. A háztartások 83%-a pedig érdeklődést tanúsít a kiskereskedők visszavételi és kereskedési rendszerei iránt, mely kényelmes módot kínál a termékek megfelelő elhelyezésére. Miközben garantálják az adatok védelmét és biztonságát.

A WRAP szervezet szerint az elektromos és elektronikus berendezések fogyasztása 2020-ra várhatóan 19%-kal emelkedni fog az Egyesült Királyságban. A körkörös üzleti modellek pedig új gazdasági lehetőségeket teremtenek  azzal, hogy az újrafeldolgozó cégek új csatornákkal látják el az elektromos berendezések és alkatrészek fogyasztóit.

Az újrahasznosítók nem kevés kihívás előtt állnak, hisz valószínűleg a becslések szerint 80 millió olyan intelligens eszközről származnak azok a hulladékok, amelyek várhatóan 2022-re kerülnek a hulladékáramba. A kisebb elektronikai termékektől az egyre összetettebb háztartási készülékekig.

A nagyobb termékek, mint a például hűtőszekrények és porszívók egyre okosabbak és bonyolultabbak, és most már tartalmaznak elemeket, elektronikus kijelzőket, intelligens elemeket és így tovább. Ezek mind megnehezítik azok lebontását és egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az újrahasznosítókra a szabályozási követelményeknek való megfelelés érdekében.