Kötelező megújuló energia kvóták 2030-ra?

881

alternative-21615_640

Ausztria, Belgium, Dánia, Németország, Franciaország, Irország, Olaszország Potugália energia-és klímaüggyel  foglalkozó miniszterei sürgetik az Európai Uniót, hogy 2030-ra a megújuló energiafelhasználásra konkrét  célkitűzéseket határozzon meg tagországai számára. Ez része lehet egy energia és éghajlatváltozás uniós intézkedési csomagnak.

A 2030-as megújuló cél csökkentené a fosszilis üzemanyag importot, fokozná a munkahely teremtést és gazdasági növekedést. A miniszterek által aláírt levél szerint mindehhez olyan jogbiztonság szükséges, melyek biztosítják a költséghatékony beruházású energetikai rendszereket, s így a belső energiaipar is megerősödik.

Európa zászlóshajója az éghajlatpolitika. A jelenlegi 2020-ra vonatkozó zöld energia rendszer három különböző célt határozott meg: megújuló energiaforrások arányának a növelése, energiahatékonyság, költség megtakarítással is jár.

Előreláthatólag 2014. január végére az Európai Bizottság egy csomagot fog előterjeszteni a 2030-as megújuló energia célokra vonatkozólag. Különös tekintettel az új munkahelyek megteremtésére. Ezután két éves jogalkotó folyamat következik.   A Reuters szerint az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy 40%-os lesz a kibocsájtási csökkentési cél és 30% a megújuló cél.
Csak összehasonlításképpen: a 2020-ra vonatkozó zöld energia rendszer hármas céljára 20%-ot állapítottak meg.