Kis lépések a környezetszennyezés ellen Indiában

651

street-view-210709_640A korábbi évek klímakonferenciáinak állandó kulcstémái közé tartozott, hogy a legnagyobb környezetszennyező országok a CO2 kibocsájtás és az üvegház hatás csökkentése érdekében konkrét célszámokat tartalmazó vállalásokat nem tettek. Ennek ellenére történnek lépése környezetszennyezés csökkentése érdekében. Indiában is.

A környezetvédelmi és egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha Indiában a motorosok száma drasztikusan növekszik, akkor a környezetszennyezés mértéke is robbanásszerűen növekedhet a városokban. Szigorúbb előírások szükségesek a közúti forgalom szabályozására és e mellett jobban kell népszerűsíteni a nem motorizált közlekedési módokat.

Az ICCT (Nemzetközi Tanács a tiszta közlekedésért) felmérése szerint Indiában a járművek száma csaknem megháromszorozódott 2003-tól. A járművek száma 50 millióról 130 000 millióra emelkedett 2013-ban. A járművek nitrogénoxid kibocsájtása pedig 10 %-kal növekedett. Káros az emberi egészségre és a növényekre is.

Az üzemanyag kénszintje 3-7-szerese a többi országokéhoz képest. Az indiai városok szennyezettsége még gyorsabban növekszik, mint a kínaiaké. Az indiai városok közül Bangaloréban 24%-kal nőtt a környezetszennyezés. Indiában az 5. legnagyobb gyilkos a kültéri légszennyezés. Évente mintegy 620 000 a korai halálesetek száma légszennyezéssel kapcsolatos megbetegedéseknek. A megoldás itt is a tömegközlekedés részarányának a csökkentése, az alternatív, környezetbarátabb üzemanyag és autó használata.
Most az indiai kormányzat szigorúbb szabályozási rendszer kialakításával szeretne a nagy városok környezetszennyezése ellen tenni.