Lemondott a Volkswagen vezére

628
Lemondott a VW vezére
Lemondott a VW vezére

Lemondott a Volkswagen vezérigazgatója szerda délután. A konszern igazgatósága nem volt könnyű helyzetben, mert Martin Winterkorn nyolc év alatt megduplázta a cégcsoport forgalmát, és megháromszorozta profitját, miközben idén, a Toyota legyőzésével világelsővé vált az autógyártó.

– Szeretnénk egyértelműen leszögezni, hogy Winternkorn úr nem volt tudatában a kibocsátás manipulációjának. Tiszteljük a szándékát, hogy egyértelmű üzenetet küldött, és vállalja a felelősséget ebben a nehéz helyzetben ? fogalmazott a cég felügyelő bizottságának elnöke, Berthold Huber.

Szerda délután ült össze a vállalat vezetése, hogy döntsön a vezérigazgató sorsáról. Winterkorn végül magától lemondott. A volt vezérigazgató közleményében hangsúlyozta, hogy valósággal sokkolják az elmúlt nap eseményei.

Franciaországban is nagy hullámokat vet a botrány. A francia energiaügyi miniszter szerint az autógyár csalása egyben ?az állam és az adófizetők meglopása? is, mert a környezetkímélő járművek után különböző kedvezmények járnak.

– Az áldozatok a dolgozók, akiknek a helyzete bizonytalanná vált, a fogyasztók, akiket becsaptak, és a francia állam is, amely támogatást fizet a tiszta járművek után. Ez a csalás egyben a közpénzek ellopása is ? mondta a francia energiaügyi miniszter, Segolene Royale.

A Volkswagen konszernnél olyan szoftvert telepítettek dízelmotorok vezérlésébe, amely meghamisította a károsanyag-kibocsátási adatokat. A szoftver érzékelte, amikor tesztelték az autókat, és így meggyőző eredményt mutatott. Kiderült, hogy a szoftvert már 2005 óta használták, és tíz év alatt 11 millió autó elektronikájába építették be.

Forrás: Euronews