Magyar zöld beton projekt

614
zöld beton
Zöld beton

Világszerte egyre nagyobb gondokat okoz a műanyaghulladék kezelése. Legnagyobb részét eltemetik, vagy elégetik. Újrahasznosításba mindössze a teljes mennyiség 9 százaléka kerül. A nem újrahasznosítható, vagy csak nehezen feldolgozható műanyaghulladékból egy magyar szabadalomnak köszönhetően. Az építőipar számos területén felhasználható beton készülhet.

Minden a darálónál kezdődik. Az értéktelen hulladékból egy kis idő, egy kis munka után műanyag alapanyag lesz. Ezeket az apró műanyagrészecskéket keverik össze ezután a cementtel és a vízzel. Azonban ez még nem elég, ahhoz, hogy beton legyen belőle, hozzá kell önteni a magyar fejlesztésű adalékot.

“A Masuko szabadalomnak a lényege egy speciális adalék. Ezzel az adalékkal a cementet átalakítják annyira, hogy minden olyan hulladékot, illetve darált hulladékot fel tudjanak használni sóder helyett, amit nem szeretnének, ha a cementtel közösen betont alkotnának. Azaz összeragasztjuk a műanyagdarálékot a cementtel.” – nyilatkozta Bús Károly feltaláló.

A műanyaggal kevert betont pont úgy kell elkészíteni és teríteni, mint a hagyományos anyagot. A végeredmény a benne lévő darálék miatt rugalmasabb, ezért a feltaláló szerint leginkább autóutak alapjához és járdák készítéséhez ideális.

A szabadalmat Magyarország mellett levédették a műanyag szennyezéssel leginkább érintett országokban. Például Kínában, Indiában és az óceánon úszó szemétszigettel küzdő Chilében is.

További részletek: http://www.masuko.hu